måndag 26 november 2012

Kokossocker, bra GI-alternativ vid bakning och desserter

Ett litet måndagstips: Jag använder kokossocker som ett utmärkt alternativ till vanligt socker om du bakar eller lagar mat. Kommer från kokosblomman och har ett lågt GI (ca 35). Påminner om farinsocker i färgen. 

Här kommer ett litet recept på chokladmousse där jag använt en gnutta kokossocker:

Bryt ner några bitar riktigt mörk choklad i vispgrädde (själv använde jag rå kakaomassa, 100%) och tillsätt en gnutta kokossocker. Koka upp och låt sjuda i ca 10-15 min. Häll upp i cocktailglas och ställ svalt (i kylen) i ca 1 timme innan servering. Garnera med ett hallon, skivor av jordgubbe, citronmeliss eller något annat trevligt. Mums.


11 kommentarer:

  1. Hej Ola!
    Jag undrar om det fortfarande enligt er, är ok att baka med sötningsmedel, ex Hermesetas eller kanske Stevia?

    SvaraRadera
  2. Hej Annika,
    Ja, det är okej tycker jag.

    SvaraRadera
  3. hej ola
    vad säger du om sukrin och agavesirap? sen är väl fruktsocker ett ganska bra alternativ?:)

    SvaraRadera
  4. Tilla, jag är inte så förtjust i tillsatt fruktos (utöver det vi får i oss i frukt). Skälet är att kroppen (levern) bara kan bryta ner en ganska liten mängd och att just fruktos mycket enkelt omvandlas till fett...

    SvaraRadera
  5. Fast det du skriver om fruktos i kommentaren ovan berör ju kokossocker också. Kokossockret innehåller en hel del fruktos som måste brytas ner av levern.

    SvaraRadera
  6. Jag ställer mig också frågandes till kokossockret se exempelvis http://www.ssdf.nu/om-diabetes/egenvard/mat/sotningsmedel.php. Vad säger du Ola?

    SvaraRadera