måndag 4 januari 2010

Varför firar vi Trettondedag jul?


Kom på mig själv att jag inte riktigt vet varför vi firar denna märkliga helgdag. Och inte blev jag så mycket klokare av att läsa förklaringen på Wikipedia.

"Kristi uppenbarelse för den hedniska världen" - vad i hela friden ska det betyda?

Någon som kan klargöra detta på ett begripligt sett för en hednisk kille som jag?

8 kommentarer:

  1. Epifania, eller trettondedag jul, är en kristen högtid som firas den 6 januari, tretton dagar efter julafton. Det är den sista stora helgdagen i det kyrkliga julfirandet.

    Enligt svenska kyrkan var det efter en lång vandring som de tre vise männen fann stallet med Jesusbarnet i krubban. Det skedde på trettondagen.

    SvaraRadera
  2. Anonym har rätt, att man firar att de tre vise männen kom fram till stallet och fann jesusbarnet där! Hela storyn står i Matteus 2:1-12 om du vill läsa! Det här är dessutom den stora helgen för rysk-ortodoxa kyrkan och firas ordentligt i sydligare breddgrader!

    SvaraRadera
  3. I Spanien tex var det vanligast att barnen inte fick sina "julklapp" förrän den 6 januari just för att det var den dagen de vise männen kom med gåvor till Jesu-barnet. Nu har tomten och julafton tagit över mer och mer där har jag förstått.

    SvaraRadera
  4. I Danmark heter dagen "Hellige Tre kongers dag". Det gör det ju lite lättare att fatta vad det handlar om. Men kan inte nån förklara varför i hela världen en kung ger nån myrra och rökelse. Det tycker jag är skumt...

    SvaraRadera
  5. Intressant hur olika kulturer ser på nämnda dag. Här i sverige verkar det som om den inte firas något särskilt. I den grekisk ortodoxa kyrkan, vilken jag tillhör, är det en stor högtid, de vise männen ger jesubarnet gåvor och välsignelse. Fortfarande är det många familjer i Grekland som ger julklappar denna dag.
    Hälsar
    Babsan

    SvaraRadera
  6. Förr var det väldigt dyra varor, rökelse och myrra är en slags kåda som kommer ifrån myrraträdet som finns i bl.a. somalia. Den används till att göra en slags olja som man använde när man smorde nya kungar förr. Mycket dyr och fin gåva!

    SvaraRadera
  7. I Österrike , där jag har släkt, målar de sina dörrar varje år i Trettonhelgen med bokstäverna C M B plus det aktuella årtalet. C M B står för de tre vise männen (Caspar Melchior och Balthasar).

    SvaraRadera
  8. Berättelsen om de vise männen eller som det står i senaste bibelöversättningen, några österländska stjärntydare, kom med sina tre gåvor. Att de skulle vara tre finns inte belagt i Bibeln, än mindre är de namngivna. Men gåvorna var tre. Guld har alltid varit värdefullt. Rökelse kan lukta gott. Myrraoljan var användbar till mycket. Sedan tror jag man kan lägga in en viss symbolik i gåvorna.

    SvaraRadera