fredag 29 november 2013

Ingen tillsatt fosfor i GI-boxens maträtter


Med anledning av dagens nyhetsrapportering om höga doser av tillsatt fosfor i många vanliga livsmedel, däribland fryst färdigmat, är det glädjande att konstatera att detta inte gäller GI-boxens rätter.

”GI-boxens rätter är tillagade av naturliga råvaror som är skapade för att ge en bra mättnadskänsla och en balanserad blodsockerkurva. Av våra tio olika rätter finns det en rätt som har haft tillsatt fosfor, men vi tog beslut redan för två månader sedan att byta ut den maträtten”, säger GI-boxens VD Ola Lauritzson.

Nyheterna om att allt för höga nivåer av fosfor kan ledan till ökad dödlighet har fått stort nyhetsutrymme efter att en omfattande studie publicerats i den ansedda vetenskapliga tidskriften American Journal of Clinical Nutrition. I studien har man under 15 år följt närmare 10 000 friska personer och hittat ett samband mellan fosfor-intag och dödlighet.

Fosfor finns naturligt i exempelvis mejerivaror, kött, fisk, ägg, nötter och baljväxter. Men det som framför allt drivit upp intaget på senare år är fosfater i tillsatser. Dessa används som smak- och konsistensgivare, antiklumpmedel, för att minska koktiden och för att binda vätska i exempelvis korv, kyckling och skinka. I naturliga råvaror finns organisk fosfor medan livsmedelstillsatser innehåller oorganiska fosfater som kroppen lättare tar upp.

”Som konsument ska man sträva efter att köpa så naturliga råvaror som möjligt, eller åtminstone läsa noga på innehållsförteckningen. Särskilt vaksam bör man vara läsk, chips, bacon, chark-produkter och många av de vanliga färdigrätter som finns i handeln”, säger Ola Lauritzson.

2 kommentarer:

Anonym sa...

De gånger jag har köpt färdigmat har jag handlat av dina GI-rätter.
Nu märker jag med fasa att affär efter affär slutar sälja dina färdigrätter. Varför?
Jag vägrar köpa färdigrätter som innehåller saker och ting jag knappt kan uttala.
Å handen på hjärtat, ibland är det skönt att slippa fixa matlåda

Anna Kubel sa...

Hej Ola! Fick precis hem en ny laddning Gi-boxar av "dig". Måste säga att jag tycker boxarna är toppen!
Jag är gravid och tycker rätterna är perfekta att äta när jag får mina hungerattacker, min sambo håller just nu på att träna inför thaiboxnings SM och äter lådorna för att hålla vikten inför sin match.
Det enda jag kan sakna är lite fisk bland maten.
Kolla gärna min blogg där jag skrev en del om din mat.

Tack för ett bra koncept! /Anna
http://annakubel.blogg.se