torsdag 9 oktober 2014

Låt oss fira Äggets Dag ”the World Egg Day”!


I förra veckan var det ”kanelbullens dag”, imorgon den 10 oktober är det dags för Äggets Dag. Ett mycket bättre livsmedel att fira om du frågar mig.

Det kläcks ungefär 5 miljoner ägg. Varje dag. Bara i Sverige. Och det finns goda skäl till det: ägget innehåller faktiskt de flesta näringsämnen som vi behöver. Dessutom är de enkla att tillaga – eller ta med sig – och relativt snåla på kalorier i förhållande till mättnadskänslan (ett ägg innehåller ca 80 kcal).

Själv äter jag alltid två kokta ägg till frukost, tillsammans med en tallrik naturell yoghurt och lite (av min egen) müsli. Det tycker jag är en perfekt start på dagen.

Tidigare var många rädda för att ägg försämrar kolesterolvärdet. Idag vet vi bättre. Tvärtom är ägg bland de bästa livsmedel du kan hitta: högt proteininnehåll och rika på nyttiga fetter och vitaminer. I äggulan finns även ett ämne som heter kolin, som höjer prestationsförmågan och förbättrar minnet. Studier har också visat att kolin kan motverka cancer.

Hur många ägg äter du under en vanlig vecka? Själv ligger jag på ca 12-15 under en genomsnittsvecka. Imorgon kanske jag firar med en extra lyxig omelett…

Inga kommentarer: