söndag 14 juli 2013

"LCHF & GI stoppas"

Expressen gjorde i helgen ett stort nummer av de sk hälsopåståenden som började implementeras för drygt ett år sedan (och som började gälla vid årsskiftet). Direktivet i sig har ett gott syfte att rensa upp i en oreglerad flora av budskap och "löften" i hälsobranschen. Men när Livsmedelsverket tolkar regelverket så får den en del märkliga konsekvenser. Exempelvis har jag tvingats ta bort min titel som "GI-expert" på bl.a. mina frysta färdigrätter, liksom nötpåsarna ("Ola la!") som säljs i butik. Tydligen var även min titel att betrakta som ett hälsopåstående... Hur tänkte de där?? 

Expressens löp 13 juli

2 kommentarer:

Sofia sa...

Och GI och LCHF är ju dessutom inte samma sak.

En fråga: Jag vill inte äta fikabröd, godis och efterrätter. Hur gör jag på bästa sätt när det är fest? Tips? Jag äter ordentligt med mat och har ett avslappnat förhållande till det. Är det ovanligt att inte vilja äta sådant? Tycker att magen blir orolig och träningen går sämre. När jag i perioder inte äter sockerrik mat och fika så tänker jag inte ens på att det finns sådan mat. Känner mig ganska ensam om detta. Hoppas på tips :)

Ola Lauritzson sa...

Hej Sofia, det är ju fantastiskt skönt att du inte har någon lockelse av onyttigheter som de du nämner - de flesta har ju ett motsatt problem.

Jag tror faktiskt det bästa är att inte prata så mycket om det, ta en lite bit i handen och lägga undan. Det är ingen som tänker på det om du gör det lite diskret. Eller helt enkelt tacka nej med förevändning att du precis ätit - eller just nu drar ner på kolhydraterna. De flesta vet ju hur det funkar.