måndag 15 juli 2013

Så mycket dumt... BRÖDDIETEN

Att det poppar upp nya dieter mest hela tiden är ju ingen nyhet. Nu kommer "Bröddieten" som i princip går ut på att äta så mycket bröd som du bara kan, eller vad sägs om "upp till 16 skivor bröd per dag för en man"?

Helt galet om du frågar mig som under snart tio år har försökt få folk att äta mindre mängde bröd för att minska belastningen på blodsocker och insulin (som är fettlagrande).

Bakom dessa dumheter finns Olga Raz som arbetar på Sourasky Medical Center i Tel Aviv.
The Bread for Life Diet, som också är titeln på Olga Raz bok, går ut på att äta mellan 8-12 skivor bröd om dagen för kvinnor och 16 skivor bröd för män. Enligt Olga Raz kan dieten ge en viktminskning med nio kilo på åtta veckor.


Så här äter du enligt bröddieten 
  • Ät minst 8-12 brödskivor per dag som kvinna, upp till 16 som man.
  • Brödet ska vara kalorisnålt, endast 35-45 kalorier per skiva.
  • Det är fullkornsbröd som gäller, men se upp för tunga bröd med russin och annat innehåll. Kalorierna springer lätt iväg.
  • Det går bra att byta ut en del av brödet mot andra kolhydratsprodukter som fullkornspasta och ris.
  • Godkända pålägg på smörgåsen är kalorisnål ost, avocado, hummus, jordnötssmör, senap, keso, sockerfri sylt. Det får bara vara ett pålägg per smörgås och det ska endast vara ett tunt lager.
  • Ät max tre proteinrika mål i veckan. Proteinet ska då bestå av kött, fisk eller kyckling.
  • Ät inte mer fyra ägg per vecka
  • Ät grönsaker varje dag, eftersom de ofta har ett högt fiberinnehåll och lågt GI-värde (hur kan man överhuvud taget pratar GI när man rekommenderar folk att äta så mycket bröd?? OL:s anm.)
  • Undvik frukt då det innehåller för mycket socker.
Källa: Aftonbladet.se

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ola! På tal om bröd, här kommer en fråga som handlar om just det. Vi försöker äta Fazers "Rågkusar" här hemma. Jämförde med ett så kallat "Lchf-bröd/GI-bröd" idag i affären, och såg då på innehållsförteckningen att det är ganska mycket mer kolhydrater i rågkusarna...hur ska man ställa sig till det? Rågkusarna känns ju så himla "matiga" och bra. Vilket bröd tycker du att man ska välja om man nu måste äta bröd överhuvudtaget? Tacksam för råd! Fortsatt trevlig sommar!

Ola Lauritzson sa...

Hej Anonym,
Trevlig sommar till dig också!
Som du säkert vet så tycker jag det är okej att äta kolhydrater som en del av en långsiktig bra GI-meny (det är bara i den mest strikta fasen som du undviker kolhydrater). Men det finns förstås bättre och sämre val. Osötat bröd bakat på fullkornsråg är det bästa valet. Också bra om brödet har hela korn.

Rågkusar och traditionellt knäckebröd är två mycket bra val. Förutom att du får en lång mättnadskänsla på relativt få kalorier, så innehåller de väldigt mycket fibrer som är viktigt för din mag/tarm-hälsa. Dessutom har fullkornsråg en positiv påverkan på insulin.

Unknown sa...

adidas shoes for women
lebron 15
jordan 13
nike air max
hermes birkin
michael kors outlet
james harden shoes
nike air max 2017
coach bags sale
ultra boost 3.0

shesa sa...

7a replica bags philippines dig this p8p14b7l30 replica bags 168 mall replica bags blog fake hermes u6s35p0w48 replica ysl bags australia replica goyard bags replica gucci bags c0i10n1o84 replica bags reddit