måndag 23 september 2013

Mat vid fetma - ny rapportIdag publicerade SBU (statens beredning för medicinsk utvärdering) en riktigt mastig rapport på över 500 sidor där man analyserat olika dieter för att se vilka som ger bäst resultat för viktnedgång, liksom om det finns några särskilda risker med lågkolhydratskost.

Slutsatsen är att lågkolhydratskost (upp till 20% av dagsenergin från kolhydrater) och mat med låg glykemisk belastning är mest effektiv för viktnedgång på 6 månader, därefter minskar skillnaderna (undersökningen avser personer med ett BMI över 30). Man ser heller inga samband med högt fettintag och risker med hjärt- kärlsjukdomar.

Senast SBU publicerade en liknande genomgång var 2002. Och denna rapport kommer garanterat att förändra mycket av de kostråd och riktlinjer som sjukvården har framöver för kosthållning.

Är du intresserad så finna hela rapporten här (Mat vid fetma).

4 kommentarer:

Mary sa...

Hej!
Saknar "de gröna lådorna" med djupfrysta GI-rätter i butikerna. Har samarbetet med Dafgårds upphört?

Ola Lauritzson sa...

Hej Märy,
Vi har avslutat det samarbetet med du kan beställa GI-boxarna direkt på www.giboxen.se.
Där är utbudet mycket större och vi levererar dessutom direkt hem till din dörr!

Mary sa...

OK. Betyder alltså att man nu bara kan köpa hela konceptet, inte bara maten?

Unknown sa...

Hej!
Mitt namn är Vendela Söderberg och jag går mitt sista året på Jensen gymnasium Västerås. I år skriver vi vårat gymnasiearbete där jag har valt att skriva om olika dieter och är väldigt intresserad av din metod. Skulle vara väldigt tacksam om jag kunde få ställa några frågor till dig som skulle vara till stor hjälp för mitt arbete!