måndag 17 mars 2014

Så här mycket alkohol dricker vi – i genomsnitt


Motsvarande 23 liter vodka per år petar genomsnittssvensken över 15 år i sig. Räknar man bort gruppen av gravida, de allra yngsta liksom de allra äldsta, liksom den grupp av befolkningen som av andra skäl inte dricker någon alkohol alls så motsvarar det ungefär en 75:a vodka i veckan. Alldeles för mycket för att vara hälsosamt alltså. Och då har konsumtionen ändå minskat med 14 procent de senaste tio åren. 

Varje år uppskattas svenskars alkoholkonsumtion genom att väga samman Systembolagets försäljning med uppskattningar för direktimport och smuggling. Däremot räknas inte det vi dricker under utlandssemestern in i statistiken. Det visar sig att vi är ett törstigt folk. För 2012 stannade siffran på 9,1 liter omvandlat till 100% alkohol, eller 23 liter 40% starksprit, visar en nyligen publicerad rapport från statliga CAN.

Merparten av alkoholkonsumtionen, nästan hälften, kommer från vin som ökat kraftigt de senaste tio åren.

”Alkohol är ett komplext ämne, de små alkoholmolekylerna är både vatten- och fettlösliga och påverkar därför i princip alla kroppens organ på ett negativt sätt”, säger kostexperten Ola Lauritzson som också skrivit en bok i ämnet, Om Alkohol (Ica Bokförlag).  

”Det som är särskilt skadligt för kroppen är när vi dricker väldigt mycket på kort tid. Att ta ett eller två glas vin per dag kan däremot ha positiva effekter särskilt hos äldre personer”, säger Ola Lauritzson.

Vill du gå ner i vikt bör du däremot vara måttlig med alla former av alkohol, helst skippa det helt. Särskilt illa är öl, cider och söta likörer som utöver kalorierna från alkoholen också innehåller mycket socker, en ovanligt olycklig kombination. I öl heter sockerarten maltos, en sockerart med ovanligt högt GI.

”Torra viner är det minst dåliga valet. Röda viner innehåller lite mer antioxidanter, medan torra vita viner marginellt färre kalorier”, säger Ola Lauritzson.

Inga kommentarer: