tisdag 19 maj 2015

Nyttigare luncher ger gladare och piggare personal


Nyttigare lunchvanor leder till gladare och piggare medarbetare, både under och efter jobbet. Det är en av slutsatserna som kan dras i GI-boxens enkla arbetsplatsundersökning av matvanor på jobbet.

Sedan tre månader tillbaka levererar matföretaget GI-boxen färdiglagade luncher till ett fyrtiotal arbetsplatser i centrala Stockholm. Maträtterna är skapade av kostrådgivaren och GI-experten Ola Lauritzson med syfte att ge en bra balans av proteiner, kolhydrater och fetter. Maten levereras till kontoret i portionsförpackade boxar.

”Tack vare GI-boxen är det alltid möjligt att äta en god lunch med kollegorna, bara vetskapen om att det finns nyttiga och prisvärda lunchalternativ nära till hands känns tryggt”, säger Stefan Krook VD för den digitala meddelandetjänsten Kivra.

Att personalens matvanor spelar stor roll för såväl effektiviteten och sjukfrånvaron på arbetsplatsen är ingen nyhet. Nu satsar allt fler företag på förebyggande friskvård. Fruktkorgar och rabatter på gymkort har funnits länge. Men få arbetsplatser har, fram tills nu, tagit ett helhetsgrepp och inkluderat personalens luncher.

”Vi vet att man arbetar effektivare när vi äter nyttigt. Jag och mina medarbetare sparar dessutom både tid och pengar med GI-boxens näringsberäknade luncher”, säger Jessica Melcher-Claesson, affärsutvecklare på försäkringsbolaget Euroaccident vars affärsidé är att hjälpa företag att skapa lönsamma affärer genom friska medarbetare.

Sedan årsskiftet har GI-boxen levererat över 10 000 färdiglagade luncher till företag i centrala Stockholm. Bland kunderna finns bland annat 4AP-fonden, Mc Kinsey & Co, Läkare utan gränser, Bukowski, Sturebadet, Dell, Mediafy och Micael Bindefeld AB.

”Uppenbarligen har GI-boxen löst en vardagsproblematik för många företag. En del har gått så långt att de inkluderar GI-boxen i sin generella hälsopolicy och bjuder eller rabatterar maten till personalen. Vi fått nyanställa två personer för att hinna med, och jag brukar själv rycka ut när det blir extra leveranser, säger GI-boxens VD Ola Lauritzson.