måndag 21 januari 2013

Kaffe, en hälsodryck!

Det finns många studier som undersöker om kaffe är nyttigt eller inte. I senaste numret av tidningen Hälsa och Fitness finns en bra genomgång. Och den samlade bilden är att kaffe har många positiva hälsoeffekter, utöver att koffeinet förstås har en uppiggande effekt och dessutom ökar prestationsförmågan när du tränar.

Kaffe innehåller antioxidanter och några koppar per dag tycks ha förebyggande egenskaper mot såväl alzheimer's som vissa cancerformer. Dessutom tycks kaffe kunna förbättra insulinkänsligheten, ge viss mättnadskänsla och öka fettförbränningen (om du rör på dig).

Men drick ditt kaffe svart. Och - självklart - utan att äta bullar eller kakor till. En kaffelatte innehåller ca 3 dl mjölk och innehåller därför ganska mycket mjölksocker och kalorier. Likaså ska du förstås undvika socker i kaffet.

Som i alla sammanhang ska du inte överdosera. Koffein stannar länge i kroppen (halveringstiden är ca 4 timmar) och "stressar" kroppen. Dricker du kaffe sent på eftermiddagen eller kvällen försämras din sömn, vilket i sig påverkar blodsockerkurvan dagen efter. Dessutom kan för mycket koffein försämra upptaget av kalcium som är negativt för benskörhet.

Mitt råd är att fyra-sex koppar kaffe per dag, intagna innan kl 15 på eftermiddagen, är en bra nivå.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kontroversiellt Ola. Själv slutade jag med kaffe i april 2012, efter 25 år som kaffedrickare, pga negativa hälsoeffekter. Dålig mage, stress, skakningar. Inte kul.

Anonym sa...

Jag älskar kaffe. Dricker 2-3 koppar utspridda över en normaldag, utan socker, mjölk el grädde. Ibland på restaurang en espresso efter maten vilket jag tycker är pricken över i!

Men nu vill min läkare att jag slutar med kaffe. Anledningen är att jag har insulinresistens, dvs insulin- och blodsockervärden vid övre normalgränsen. Enl min läkare höjer kaffe blodsockret vilket i sin tur höjer insulinvärdet.

Jag har aldrig hört att kaffe utan socker eller mjölk skulle höja blodsockret. Är det något som du känner till? Jag skulle helst inte vilja avstå mitt kaffe, och inte heller dricker jag några mängder.

M v h

Christine