torsdag 4 april 2013

Det vita giftet!

Kikade just på SVT:s korrespondenterna som handlar om världens sockerkonsumtion. Fruktansvärt. 7 procent av världens befolkning lider av diabetes 2 och siffran ökar drastiskt. Värst är det i Indien.

I USA innehåller 80 procent av all mat TILLSATT socker. Tillsatt fruktos (ex i form av majssirap - high fructose corn syrup) som finns i mycket läsk och godis är värst. Människor behöver inget tillsatt socker i maten, det är fullt tillräckligt med det som finns naturligt i frukt och grönsaker (naturligt fruktos).

Förr dog människor av svält och sjukdomar. Nu bokstavligen äter och dricker vi ihjäl oss. Det måste till en förändring och jag känner att mitt arbete som föreläsare och författare är mer angeläget än någonsin!

Se programmet här.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ola!
Jag har precis börjat med GI fas ett och följer dina böcker. Tycker dom är fantastiska. Men jag har vissa frågor. Får man använda honung som smaksättning i fas ett? Vilken fetthalt ska man ha på grädde, mjölk, ost fas ett? Få man använda soyamjöl i mat fas ett och två?
Jättetacksam för svar. MVH Janna

Ola Lauritzson sa...

Hej Janna,
kul att du gillar böckerna och är taggad!
I fas 1 kan du äta lite mer fett eftersom du håller kolhydratsnivån så låg, mao orginalprodukterna. När du sen lägger till mer (nyttiga) kolhydrater är det dock bättre att välja ex mellangrädde, tycker jag. Eller ta en mindre mängd.

Honung ska du helst undvika i fas 1. Sojamjöl är däremot ok i rimliga mängder.

Anonym sa...

tack så jättemycket!!

Anonym sa...

Hej!

Jag har precis också börjat och tänkte fråga dig - vad är det egentligen för skillnad mellan GI och LCHF? Tack för en mkt inspirerande bok!

Ola Lauritzson sa...

Hej Anonym,
Följer du strikt LCHF så ska ca 80% av dagsenergin komma från fett, till stor del mättat fett.
Det tycker jag är för mycket. På lång sikt rekommenderar jag ett mer balanserat intag där en tredjedel av energin kommer från protein, naturliga fetter och protein. När det gäller fett så rekommenderar jag mer omättat fett (ex fet fisk, avokado, nötter) än lchf.
Visst kan du under en kortare tid strikt skära ner på kolhydratintaget, men jag ser snarare det som en övergång till en långsiktigt balanserad GI-kost.

Anonym sa...

Tack så mkt!

Anonym sa...

Hej Ola, tack för en bra blogg! Jag försöker sedan en tid tillbaka undvika snabba kolhydrater, och har en fråga. Jag har hittat en produkt i affären som ser ut som nudlar, innehållandes mungbönor, gröna ärtor och majsstärkelse (Vermicelli beans thread). Jag som normalt älskar pasta undrar hur denna produkt står sig i förhållande till t.ex. spaghetti? Den innehåller ju inget vetemjöl? Tack på förhand för svar!