tisdag 23 april 2013

Fett som bränner fett

Igår kom intressanta uppgifter om att sk brunt fett bidrar till ökad fettförbränning. Ja, du hörde rätt. Brunt fett kan alltså - tack vare ökad värmereglering - hjälpa till att öka förbränningen av det vanliga "vita fettet".

Brunt fett finns i första hand hos nyfödda barn, liksom hos vissa djurarter, t ex björnar som sover ide. Enligt forskarna så kan upptäckten kanske vara en lösning på fetmaepidemin; genom att stimulera produktionen av det bruna fettet skulle man kunna öka förbränningen av vanligt fettet och därmed gå ner i vikt.

Lite liknande effekt kan vissa omättade fettsyror ha, främst de vi hittar i feta fiskar. Så i avvaktan på forskarnas framsteg så rekommenderar jag att du byter ut en del av det animaliska fettet i kött, smör och ägg mot omättade fettkällor. Då har vi kommit en lång bit på vägen!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Okej.. En liten fundering..
Vad är omättade fettkällor?
Vad skall man äta istället?
Tex ägg till frukost och steker kött i smör?
Med vänlig hälsning Jenny
Tack för en bra blogg.

Ola Lauritzson sa...

Hej Jenny,
omättat fett hittar vi främst i fet fisk och vegetabiliska källor. Mitt råd är att vi ska försöka tänka på att öka andelen omättat fett på bekostnad av det mättade fettet från animaliska källor. Med vår kost får vi ändå i oss en relativt stor andel mättat.

När det gäller stekning, eller annan stark upphettning, så är dock mättade fetter att föredra eftersom de är mer "stabila" för hög värme. Olivolja (enkelomättat) eller fiskolja (fleromättat) förstörs lätt vid hög värme och passar inte så bra att steka i. Rapsolja är ett mellanting som fungerar relativt bra.

Så, fortsätt du steka i smör (blir ju dessutom godare), men ha i bakhuvudet att äta mer fisk och "feta" vegetabiliska produkter så blir mixen bra!

PS. Kokosfett är också bra att steka i.

Stina sa...

Hej jag har kört GI-kost fas 2 i mer än fyra veckor och har bara gått ner ynka 2 kg vätska första två veckorna sen har det inte hänt nåt.. Jag gillar dieten och är för det mesta mätt men varför händer inte mer..!? Hur lång tid kan det ta för kroppen att få igång fettförbränningen eg? Äter jag för mkt fett kanske.. Vad kan liggga i vägen?
Med vänlig hälsning, stina

GI-licious sa...

Jaha, så nu ska jag försöka få tag på en baby eller en björn att smaska på alltså? hihi!