fredag 29 mars 2013

Godisfrosseriets storhelg är här

Svenskar är väldsbäst (eller sämst, hur man nu väljer att se det) på att äta godis. Ungefär 17 per år slinker ner (EU snittet är 7 kg). Mycket av det just över Påskhelgen.

Vi stoppar i oss ungefär 50 kg socker per år, och över 20% av vår sockerkonsumtion kommer just från godis. Lägg till läsken så är siffran förstås mycket högre.

Personligen är jag inte för punktskatter, men med tanke på att vi bara äter mer och mer godis så har jag ändrat mig. Kan staten punktbeskatta alkohol och nikotin så är det väl inte helt orimligt att göra samma sak med godis.

Påsken är ju i övrigt en härlig mathelg, och det är klart att vi ska njuta av det. För många handlar därför Påsken mer om "skademinimering" än att försöka att leva "supernyttigt". Lyckas vi hoppa över det mesta av godiset och musten så har vi, åtminstone relativt sätt, lyckats bättre än de flesta och slipper viktpanik efter helgen. För även om det kanske känns avlägset när vi tittar ut just nu, så står sommaren och strandsäsongen snart för dörren.

Glad Påsk till er alla!

4 kommentarer:

Unknown sa...

jag tycker inte det ser så aptitligt ut precis
inte något påsägg har hamnat hos oss denna påsken

Mvh Malin

Maria sa...

Usch och fy...men jag är ju sockerberoende helt klart. Har nu mumsat GI i snart tre veckor enl. din bok 6 kg på 6 veckor. Varit relativt duktig :) Svårt att alltid få till all den här maten i sin vardag. Men jag lär mig. MEN jag går upp i vikt. två kg....kan detta vara möjligt. Förtvivlad. Maken som slarvar massor har är gått ner två kg. Inte rättvist. Vad är fel...något tips så här rakt av. // Maria

Maria sa...

Måste tillägga att jag inte motionerat/tränat som planerat. Och nu när jag ju äter en massa/mera fett som jag inte gjort tidigare. Så kan det vara det mån tro...verkar kanske logiskt//Maria som NU är på väg att träna :)

Ola Lauritzson sa...

Hej Maria,
Bra att du undviker godis förstås och äter nyttigt. Men det är förstås frustrerande att du gått upp i vikt (särskilt som maken gått ner...).

Lite svårt för mig att veta varför. Men visst skulle en förklaring kunna vara om du stoppar i dig väldigt mycket mer mat/energi än tidigare (normalt händer motsatsen när man slutar äta socker, vetemjöl mm eftersom vi naturligt håller oss mätta längre).

Dessutom ska man inte ta tillfälliga viktförändringar (åt något håll) på så stort allvar. Kroppens vätskebalans varierar naturligt, särskilt hos kvinnor med 2-3 kg under månaden.

Mitt tips är att du fortsätter på den inslagna vägen, undviker alla "snabba" kolhydrater och försöker komma igång med träningen. Särskilt effektivt är om du kan ta en power walk innan frukosten, gärna 1 timme i högt tempo så du blir lite varm.