tisdag 14 maj 2013

20 fiffiga vardagstips för att ”pimpa” formen

Här kommer 20 sköna vardagsknep för att öka förbränningen, sänka GI och må bättre i största allmänhet. Tänkte att det kunde passa bra nu när sommartiderna närmar sig med stormsteg…


  1. Pumpafrön i salladen är både gott och nyttigt. Mättar bra, lågt GI och innehåller bl a zink som stärker immunförsvaret. 
  2. Äppelcidervinäger sänker GI-värdet på maten. Späder du ut med vatten kan det funka som måltidsdryck. 
  3. Kakao är en fantastisk antioxidantkälla. Välj choklad med minst 70% kakaoinnehåll. Och håll dig till max 2 bitar per dag. 
  4. Koffein, bl a i kaffe och te, ökar frisättningen av fettsyror i blodet och ökar fettförbränningen om du också rör på dig. 
  5. God sömnkvalitet (minst 7 timmar) hjälper dig att hålla blodsockerkurvan i schack och minskar sötsuget. 
  6. Nötter är både nyttiga och goda. Men ät med måtta – max en näve om dagen. Och helst inte cashewnötter, de innehåller nästan dubbelt så mycket kolhydrater som de flesta andra varianterna.  
  7. Protein är det energigivande näringsämne som mättar mest i förhållande till sitt energiinnehåll. Ökar också förbränningen eftersom det stimulerar hormonet glukagon. 
  8. Undvik fruktos som tillsatt sötningsmedel. Levern kan bara bryta ner en begränsad mängd och överskottet omvandlas snabbt till fett. 
  9. Stevia, råsocker och honung är bland de bästa naturliga sötningsmedlen du kan välja. 
  10. Om du vill välja klimatsmart kött är kyckling och fläskkött betydligt bättre än nötkött. 
  11. GI-värdet för kokt potatis sänks när du kyler ner den. En fransk potatissallad med rödlök, vinäger och kapris är helt ok enligt GI-metoden. 
  12. Skillnaden i GI värde mellan vanlig pasta och fullkornspasta är marginell. Det är snarare mängden som avgör. En “knuten näve” är en lagom portion. 
  13. När du rostar bröd blir GI-värdet, underligt nog, något lägre. En rostad rågkuse med ost, skinka och lite fransk senap är inte så dumt till frukosten. 
  14. Quinoa är ett bra vegetariskt kolhydratalternativ som innehåller fullvärdigt protein. En del historiker påstår att Inkakulturens tidiga avancerade kultur berodde just på tillgången till quinoa.
  15. Bönor är ett nyttigt kolhydratalternativ med lägre GI än pasta och ris. Bäst är om du kokar bönorna själv – konserverade bönor på burk har dessvärre något högre GI. Koka gärna en större mängd och frys i portionsförpackningar. 
  16. Vildris är inte “ris” i dess traditionella bemärkelse utan ett frö. Har lägre GI än vanligt ris och är dessutom både snyggt och gott. Samma sak gäller för bovete som också tillhör gruppen frö. 
  17. Cous-cous, som många tror är nyttigt, är inget annat än krossat vete med högt GI. 
  18. Av brödalternativ är knäckebröd bakat på fullkornsråg, fullkornsbröd med hela korn, eller osötat surdegsbröd på råg de bästa alternativen. En del “mörka bröd” får sin färg från sirap – ta för vana att läsa på innehållsförteckningen. Helst ska brödet varken innehålla vete eller socker/sirap. 
  19. Styrketräning är bra för ökad förbränning. Ökad muskelmassa är enda sättet att öka kroppens sk basala förbränning. 
  20. Sena middagar eller småätande på kvällen är en vanlig källa till övervikt. Ta för vana att inte äta senare än 3 timmar innan du lägger dig – och sitt helst inte bara i TV-soffan under den tiden.

5 kommentarer:

Lena Thunborg sa...

Hej Ola!
Jag använder mig nu av din bok GI i praktiken. Jag började igår och idag, dag 2, föreslår du på sid. 49 att man äter en frukost av fil, aprikoser, nötter och solrosfrön och att det totalt ska innehålla 12 gr kolhydrater. Filen stod för 6 gr och för att hålla mig inom 12 gr k så kunde jag endast ha i 1 aprikos, 5 valnötter och 5 gr solrosfrön. Jag blev ej mätt av denna lilla portion. Jag är nyfiken på hur du tänkte där, tacksam för svar, mvh Lena

Anonym sa...

Hej!

Jag har en fråga som inte alls rör GI utan mer om att lyckas som entreprenör. Jag har sett att du sitter i styrelsen för Stagepool och jag undrar lite över den typen av verksamhets betalningsmodell. Var kan man hitta information om olika typer av "sätt att tjäna pengar" på liknande typer av tjänster? Alltså portaler som förmedlar något, t.ex. lediga jobb eller kunskapspaket till kunden. Hoppas min fråga inte är för luddig. /Mia

Ola Lauritzson sa...

Hej Lena, sorry för att jag varit dålig på att höra av mig.
I fas 1, rivstarten, är tanken att du ska "tömma kroppen" på kolhydrater för att därigenom "tvinga" kroppen att omvandla lagrat fett till energi.

För att få den "turboeffekten" så bör du ligga runt 20-40 gram kolhydrater i intag per dag, dvs väldigt lite (obs - du kan gå ner i vikt även om du inte ligger så lågt, det är bara för att komma i sk ketos).

Fil/yoghurt, liksom bär/frukt och nötter har lågt GI men innehåller en del kolhydrater så var lite restriktiv under de första veckorna.

Om du äter yoghurt, bär och valnötter som du skriver ovan någon gång i veckan som frukost är det helt ok, men var extra noga under restan av dagen. För att öka mättnadskänslan tycker jag du ska lägga till två kokta ägg - då får du också upp proteinvärdet.

Lycka till!

Ola Lauritzson sa...

Hej Mia,
Tja, jag vet faktiskt inte riktigt var man kan hitta exakt svar på den frågan. För ett par år sedan släppte jag en bok som heter Lyckas som Entreprenör. Där finns mängder med praktiska tips på hur du kan komma igång med din verksamhet, skriva affärsplaner mm. Kanske kan det vara till någon hjälp?

Vad gäller prenumerationsbaserade onlinetjänster så är det en bra modell generellt, det gäller förstås bara att skapa en tjänst som kunderna är villiga att betala för. Själv driver jag vikt- och hälsosajten GI Viktkoll som är just ett sådan exempel.

Lycka till!

Sofia sa...

Bra tips! Jag har en fråga, uppfattas det som "konstigt" om man tackar nej till efterrätter och fika? Är det ok att alltid tacka nej? Jag äter ordentligt och är inte petig, men jag vill inte äta socker som kakor, fika och liknande. Det är ju faktiskt 2013 och då borde man få välja eftersom det finns så mycket kunskap om vad som är bäst för kroppen. Jag har en normal inställning till mat i övrigt. Jag känner bara att socker inte är bra för kroppen. Jag tycker att jag blir stressad av det, binder vätska, blir okoncentrerad och mår inte bra i magen av det. Det är några saker. När jag äter vanlig mat och ordentligt är jag pigg och har mycket energi. Tack!