tisdag 16 december 2014

Vilka är dina Nyårslöften?


Klockan slår nytt år och många brukar lova sig själv en hälsosammare livsstil. Löften om att gå ner i vikt, träna mer och sluta röka eller snusa är de vanligaste. Hur går dina tankar för 2015?

Tillhör du gruppen som brukar avge nyårslöften så fort champagneflaskan är tömd?

En av åtta svenskar avger nyårslöften, visar en undersökning från Sifo. Men bara var femte person lyckas infria löftet visar samma undersökning. Hälften av löften handlar om att äta bättre och träna mer.

”Jag tycker det är bra med nyårslöften. Men de måste vara konkreta och realistiska för att fungera. Första steget till att göra en förändring är alltid att bestämma sig, att sätta upp ett tydligt mål. Utan det är det svårt att göra en förändring”, säger kostrådgivaren Ola Lauritzson.

Olas tips för att lyckas handlar om att vara konkret:
  • Skriv in i kalendern när du ska börja, boka tid med dig själv på gymmet.
  • Sätt upp en målbild av hur du vill se ut på kylskåpet.
  • Var tydlig med kontinuerliga avstämningar, tävla med dig själv – då brukar både resultatet och vägen till målet bli roligare.
  •  Ta hjälp av andra och gör det tillsammans – hjälp varandra med motivation under tiden.

”Jag har märkt att de som lyckas bäst ofta är de som verkligen tar hjälp av andra, till exempel genom att dela med sig av sina erfarenheter på medlems- och expertchatten på GI Viktkoll och 5:2-klubben där jag är aktiv. Utöver att få bra råd tror jag det handlar om att man motiverar sig själv genom att berätta om sina framsteg eller utmaningar under resan”, säger Ola Lauritzson

Som att skriva en personlig affärsplan
”För min egen del gör jag alltid en årsplan runt Nyårshelgen. Där sammanfattar jag året som gått och skriver ner en plan på vad jag vill uppnå under det kommande året. Det blir lite som en personlig affärsplan som jag kan förhålla mig till, både vad gäller privata som affärsmässiga och hälsorelaterade frågor. Jag har faktiskt gjort det i över tio år nu och det är riktigt roligt att gå tillbaka och läsa hur jag resonerade för några år sedan”, säger Ola Lauritzson.

”För min egen del handlar 2015 om att jag ska träna mer – jag har faktiskt bokat upp 40 timmar med en personlig tränare och kommer att köra stenhårt under våren. Sedan handlar mina löften om att jag ska tänka mer vegetariskt, det blir mer grönsaker och mindre rött kött. Lämpligt nog kommer jag ut med en ny bok, Gröna soppor & Smoothie Bowls, lagom till årsskiftet”.

Dela gärna med dig av dina tankar och löften för det nya året här på bloggen!

Inga kommentarer: