torsdag 7 januari 2016

Låt nyårslöftet blir en nystart!

”Undvik panikåtgärder och tänk långsiktigt” är ett vanligt – och klokt – råd i hälsosammanhang.  Likväl kan just snabba resultat vara precis den motivationen som många behöver för att göra de förändringar som krävs på lång sikt. Jag är själv ett levande exempel på hur några enkla justeringar i maten blev starten på en ny livsstil – och en helt ny karriär som kostrådgivare och författare.

I mina böcker och föreläsningar brukar jag säga att man ska undvika panikbantning eller hetsträning och hellre hitta en långsiktigt balanserad livsstil som där nyttig mat och lagom träning blir en naturlig del av vardagen.

Och visst stämmer det. Men likväl vet jag – inte minst av egen erfarenhet – att vi ibland behöver en spark i baken för att på nytt hitta motivationen och komma in på rätt spår. Efter jul och nyårshelgerna brukar det stämma mer än någonsin.

Att göra en rivstart under ett par veckor i början på året kan vara precis den språngbrädan vi behöver för att hitta tillbaka till våra goda vanor. Den glada nyheten är att resultaten visar sig snabbt.

Enkla råd som fungerar
Markera några veckor i kalendern och börja med att skippa allt godis, glass, läsk, vitt bröd, sötade flingor, vitt bröd, ja i princip all mat som innehåller socker och snabba kolhydrater. Lägg istället till mer proteinrika livsmedel och bestäm dig för att ta en vit period utan alkohol. Om möjligt, gå eller cykla till jobbet eller stå upp och arbeta. Skippa onödigt stora portioner, undvik småätande mellan måltiderna och använd gärna en mat- och träningsdagbok. Råden kan tyckas enkla, på gränsen till banala. Det viktigaste är att bestämma sig, komma igång – och se till att följa råden.

För 15 år sedan var jag själv ett levande exempel på att en stressig arbetsmiljö, okunskap och allmänt slarv har stora konsekvenser för hälsan. Till slut blev situationen ohållbar och jag bestämde mig för att ändra livsstil och gå ner i vikt.

Några veckor kom att förändra mitt liv
Jag gav mig själv fyra veckor. Under den tiden skippade jag allt socker och vetemjöl i maten (jag lärde mig snabbt att det var ganska många livsmedel). Samtidigt som jag började gå till jobbet, en skön promenad på 45 minuter.

Resultaten kom snabbare än jag vågat hoppas: humöret blev jämnare, koncentrationen bättre och kilona färre. De snabba resultaten motiverade mig att fortsätta. Faktum är att jag blev så fascinerad att jag bestämde mig för att skriva en bok för alla andra som var i samma situation som jag. Boken om GI-metoden blev en bästsäljare och startskottet för en helt ny karriär som författare och kostrådgivare.

Idag, 20 böcker, några sajter och ett matföretag senare, är jag stolt över att kunna se tillbaka på en fantastisk och omtumlande tid – där jag förhoppnings även har bidragit till att sätta press på livsmedelsindustrin och kunnat hjälpa många enskilda personer att hitta en mer hälsosam livsstil.


Så, underskatta inte kraften av snabba resultat på midjemåttet. Låt det bli moroten för att göra långsiktiga förändringar som du har glädje av för resten av ditt liv. Vem vet vad det kan leda till?

Inga kommentarer: