torsdag 28 januari 2016

Så mycket läsk dricker vi...


Man blir förbluffad - och förfärad - över hur mycket läsk som dricks. Ovan ser du svenska siffrorna från 2015 som jag fick se igår under en presentation av dryckesbolaget NJIE.

  • Det dricks 3 gånger mer sötad läsk än light!
  • Det motsvarar ca 50 liter sötad läsk per person/ år!
  • Minskningen av sötad läsk motsvarar ganska exakt ökningen av light-varianter (räknat i liter). 
  • Störst procentuell ökning finns i kategorin "funktionella drycker", t ex energi- och sportdrycker. 

I min värld som kostrådgivare är just läskfrågan central. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att läsk är den främsta boven till övervikt och ohälsa. Jag blev förvånad när jag såg siffrorna ovan - jag trodde aldrig att det dracks tre gånger mer sockerläsk än light. Varför i hela friden väljer man det? Förvisso rekommenderar jag att man ska undvika även sötningsmedel, men i valet mellan vanlig läsk och light så är det senare ett mindre dåligt val.

Kan man punktbeskatta alkohol och nikotin så borde man kunna göra det även med socker!