tisdag 22 juni 2010

Motion ger samma välbefinnande som alkohol


Hittade följande på Netdoktor idag. Ganska intressant, särskilt i dessa sommar-rosé-tider. Kanske är vi inte så olika hamstrar iaf...?!

Enligt en amerikansk studie kan motion ge samma tillfredsställelse som alkohol, åtminstone för hamstrar, det skriver Göteborgs-Posten på nätet. I studien har forskare låtit hamstrar springa runt i ett hjul när de själva ville och med fri tillgång till 20-procentig alkohol och vatten. Och det forskarna kunde notera var att de hamstrar som motionerade i högre utsträckning valde vatten framför alkohol. Medan de latare hamstrarna i stället visade ett ökat sug efter alkohol. Det säger David Glass, en av forskarna bakom studien, till Göteborgs-Posten.
Forskarnas slutsats är att fysisk aktivitet kan vara ett sätt att förebygga alkoholmissbruk och minska alkoholkonsumtionen. Peter Friberg, professor i klinisk fysiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, kommenterar den nya studien. 
– Resultatet är intressant men inte helt överraskande. Träning har flera gynnsamma effekter på kroppen och påverkar, liksom alkohol och andra droger, belöningssystemet i hjärnan, säger han till tidningen, och tillägger att han gärna skulle se samma forskning på människa.
– I teorin finns all anledning att tro att det skulle fungera likadant hos människan men hamstrar är hamstrar, säger Peter Friberg, professor i klinisk fysiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Studieresultaten presenteras i sin helhet i septembernumret av tidskriften Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Inga kommentarer: