tisdag 21 juni 2011

Sommarplaner


Sitter och funderar lite på sommaren. Eftersom jag varit runt hyggligt mycket under våren så är det ganska lugna planer för sommaren. I dagsläget är det faktiskt bara en vecka i Småland och Skåne som är spikat. Men förhoppningsvis blir det också en långhelg till Berlin för att hälsa på några vänner som är där hela sommaren. Och det är klart, skulle det blir dåligt väder hela sommaren så får det blir någon sista minuten till något soligt ställe. Men annars hoppas jag njuta av Stockholm under merparten av juli när vi har semesterstängt på jobbet. Trevligt nog har jag ganska många vänner som nyligen köpt sommarställen i skärgården, och det finns ju knappt något bättre ställe just om det är fint väder!

Har du några trevliga planer att dela med dig av? Eller några tips på smultronställen som man borde besöka?

4 kommentarer:

Babsan sa...

Jag ska åka till Turkiet, ska träna mig i att "tänka som en turk"!!
Kom och hälsa på mig om du har vägarna förbi!!
Babsan

Ola Lauritzson sa...

Vad trevligt - kanske kikar förbi om det blir dåligt väder här hela sommaren..! :)

Anonym sa...

Hej Ola,

En fråga om ngt helt annat som jag hoppas att det går bra att ställa här :-)

Jag har precis läst ut en bok om den hyllade Dukan-dieten, av den franskel läkaren Pierre Dukan. Den kan sägas vara en högprotein-lågfett-lågkolhydratdiet där de första tio dagarna inleds med en s.k. attackfas. Till skillnad från GI-metoden består den enbart av protein, dvs inget fett och inga kh. Äggvitor är m a o OK men inte äggulor, och även grönsaker är bannlysta. Däremot får man äta hur mycket kött, fisk, fågel och skaldjur som helst.

Alla som prövar dieten verkar rasa i vikt, men jag undrar om det verkligen kan vara bra att helt ta bort grönsaker och allt fett? Tio dagar lär väl ingen dö av i vilket fall, men jag tycker ändå spontant att det låter väldigt extremt. Tanken är tydligen att få till stånd en snabb viktnedgång, upp till 5 kg under de första tio dagarna, för att sporra till fortsatt viktnedgång i senare faser då man successivt får lägga till lite grönsaker och andra livsmedel med låg fett- och khinnehåll.

När man nått sin målvikt får man äta tämligen fritt av allt, men en förutsättning för att hålla den nya vikten är att man resten av livet har en proteindag i veckan när man bara äter proteinrik mat och inget som innehåller fett eller kh.

Vad anser du som expert om en sådan kosthållning på sikt?

Stort tack på förhand.

Janna

Ola Lauritzson sa...

@Janna, Dukan är ju som du själv skriver en extremdiet som helt utgår från protein. Utöver det faktum att dieten är svår att hålla, finns det en stor nackdel. Det är att ett så stort proteinintag också innebär en stor belastning på bl a njurarna. Mitt råd är att man ska vara generellt försiktig att med extremdieter. Men visst, att testa under en mycket kort tid kan alltid vara intressant - om man är frisk i övrigt. Alltid viktigt att lyssna på kroppen!