torsdag 23 juni 2011

Lite ny forskning om GI

Så här inför sommar och semester är det alltid bra att uppdatera sig kring den senaste forskningen om GI-metoden.

Idag har jag läst två intressanta inlägg. Dels ett referat av den stora Nurses Health-studien från USA där man följt 121 000 kvinnor i över tio år som tydligt visar att de personer som undviker snabba kolhydrater också håller sig friskare och smalare. Forskarnas slutsats är att även små förändringar i kosten får stor betydelse på lång sikt. De konstaterar också att det är lättare att förebygga övervikt än att försöka bli av med den senare.

Ett sammandrag hittar du på DN.se
För att läsa hela studien kolla på New England Journal of Medicin

Passar också på att tipsa om en artikel i FoodMonitor.se som beskriver det nya begreppet Glykemisk Profil, GP. Liza Rosén, doktor i industriell näringslära har studerat olika livsmedels struktur och visar på att den kan ha betydelse för mättnads/hungerskänslan. Livsmedel med tät struktur, som pasta, ger mindre svängningar i blodsocker än vad vetemjöl gör - vilket alltså påverkar såväl hunger som insulinproduktion.

Läs mer på Nutrition Journal.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant, tack för information och länkar! Detta förklarar också varför pasta mättat bäst av den "förbjudna" maten - jag har alltid märkt en markant skillnad i mättnad mellan pasta å ena sidan och bröd, ris och potatis å andra sidan. Vetemjöl tycks vara den värsta boven av alla, tycker jag mig förstå ju mer jag läser och lär mig.

Helena

Anonym sa...

I DN igår stod det också om en 44-årig tjej som sedan i julas gått ner rejält i vikt med hjälp av GI-metoden och Ulrika Davidsson som coach. Det står i artikeln att hon gått ner 16 kg, från 102 till 76 kg, vilket jag får till 26 kg. Men även om det handlar om 16 kg, dvs från 102 till 86, är det en imponerande viktnedgång på ett halvår. Fördelarna med GI framhävs verkligen i artikeln! Samtidigt betonas vikten av att äta allsidigt och "rätt" sorts kolhydrater, dvs främst ta bort allt vitt. Detta tycker jag är väldigt positivt, inte minst med tanke på det utrymme LCHF-förespråkarna fått som anser frukt vara det största hotet mot vår hälsa, samtidigt som animaliska fetter är jättebra. Men i artiklen står det att köttätare tenderar att väga mer än personer som äter mycket vegetabilier. Liksom artikeln betonar tror jag att det bästa på längre sikt är att äta allsidigt och inte utesluta kolhydrater ur kosten, men däremot att satsa på långsamma kolhydrater.

Janna

Ola Lauritzson sa...

@Janna - visst är det underligt med viktnedgången. Jag måste fråga Ulrika. Bra är det hur som helst.

Tycker också det är bra att vi får en lite mer allsidig bild som kontrast till det stora fokus som varit på LCHF på sistone.

Reagerade också på just "rött kött" som en faktor att undvika. Tycker just den frågan är intressant och skulle personligen vilja veta mer om det.

Anonym sa...

Verkligen intressant!

Efter att ha provat div metoder (ViktVäktarna, olika pulver shakes, bars...you name it!), tänker jag nu testa GI. Dels för att gå ner lite i vikt men främst för att få mer energi och slippa mitt sockerberoende.Det känns som att det är en metod som jag skulle ha relativt lätt att följa. Jag köpte din bok "Gå ner i vikt" häromdagen och kommer att börja med fas 1 på måndag.

Jag har två frågor: Det står att man helt ska undvika bla bröd och frukt i fas 1. Men varför finns både bröd och frukt med i veckomenyn?
Sen undrar jag också vilken sockerersättning du rekommenderar? Fruktsocker ska ju inte vara bra, utom i frukt då. Men det beror kanske på mängden, vanligt socker är ju inte heller bra...

Tack på förhand!
Mvh Annika

Anonym sa...

Vad är skillnaden (i stora drag) mellan matdagboken.se och giviktkoll.se? Själv vill jag långsiktligt lära mig äta rätt och lägga om mina matvanor för att gå ner i vikt, och inte enbart köra en "quickfix" så då får det hellre ta lite tid.

Sofia M sa...

Hej Ola! Jag har precis varit och köpt en av dina böcker för att få inspiration till matlagningen. Jag har en fråga till dig. Jag har kört GI diet i lite mer än en vecka och har upplevt stora sömnproblem! Är det vanligt att det händer när man går på gi diet? Jag ligger vaken hur länge som helst om nätterna. Mvh Sofia

Ola Lauritzson sa...

@anonym1: Kul att du är redo att komma igång! Just i fas 1, rivstarten, så är idén att du ska komma i ketos för att därigenom bränna så mycket fett som möjligt. För att lyckas med det bör du ligga mellan 20-40 gram kolhydrater per dag. En skiva bröd innehåller ca 20 gram, en frukt ca 10 gram. Mao bör du undvika det mesta av detta just i fas 1. När det gäller sötningsmedel så försök helst undvika helt. Annars kan Hermesetas strö vara ett alternativ.
Lycka till!

Ola Lauritzson sa...

@anonym2: Jag ska erkänna att jag inte vet så mycket om Matdagboken, men jag förmodar att det i första hand är just en matdagbok. GI Viktkoll erbjuder menyer, coaching och mycket annat utöver recepten och möjlighet att föra en matdagbok.

Ola Lauritzson sa...

@Sofia M: Just att du har svårt att somna tycker jag låter konstigt. Tvärtom, min erfarenhet är att man behöver sova mer just under fas 1. Kan förvisso finnas individuella skillnader, men jag skulle snarare tro att ditt sömnproblem beror på något annat. Förmodar att du är försiktig med såväl kaffe som te och choklad sent på dagen. Koffein stannar kvar i kroppen länge - har en halveringstid på ca 4 timmar.

Anonym sa...

Går det lika bra att börja direkt med fas 2 om man känner att man vill "köra samma linje" hela vägen? Detta med ketos och hur man kan må de första dagarna lockar mig inte, då vill jag hellre påbörja det som jag sedan ska följa en längre tid, vare sig det fördröjer viktminskningen eller inte.