onsdag 13 juli 2011

Bantningsbars - en bluff?


Har just analyserat innehållet i tre olika sk bantnings-bars: Allevo, Modifast och Nutrilett. Och jag tror inte att det kommer som någon överraskning att ingen av dem är särskilt hälsosamma.

Början av innehållsförteckningen för Nutriletts Milk Chocolate and Creamy Caramel Bar (nej, det låter inte ens så nyttigt!) lyder:

Fruktos-glukossirap, mjölkchoklad 16,7% (socker, kakaosmör, mjölkpulver, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromer), mjölkprotein, sojaprotein, förtjockningsmedel (polydextros), invertsockersirap, hydrolyserat vetegluten, solrosolja/olsikkeolje, rismjöl, glukos...

En bar (60 gram) innehåller 215 kcal, och fantastiskt mycket av kalorierna kommer från socker (33,4 gram per 100 gram!!!).

I Modifast sk Low GI-bar sötar man med fruktos och fruktossirap. Alla som läst näringslära vet att det inte alls är särskilt nyttigt att äta för mycket tillsatt fruktos, det kan tom ha motsatt effekt.

Personligen ska jag erkänna att jag tycker många av dessa sk VLCD-bars är hyggligt goda. Men särskilt nyttiga - nej det kan man inte säga. Kan närmast jämföras med vanligt godis där man tillsatt en mineraler och vitaminer.