torsdag 12 januari 2012

GI i kvadrat

Den här månaden är normalt min mest intensiva och det här året skiljer sig inte från tidigare. Just nu har det blivit extra mycket eftersom jag nyligen gått in som VD i mitt "gamla" bolag GI Viktkoll som jag startade 2005.  Mycket, men samtidigt kul särskilt som jag nu "konsoliderat" allt mitt arbete inom GI-området; mat (GI-boxen), online (GI Viktkoll) och böcker/föreläsningar. Totalt är vi 6 anställda i de olika bolagen. Inom flyttar vi också till nya lokaler och det kommer att kännas lite som en nystart.

Så, om jag inte uppdaterar bloggen så mycket som jag borde så ber jag om lite överseende... Jag finns här, och jag försöker svara på alla frågor som ni skriver in bland kommentarerna så fort jag kan.

Kram /Ola


19 kommentarer:

Viktoria sa...

Hej! Jag måste få fråga, I energibarsen där man ska ha torkade bär, då var jag ute efter blåbär men det finns ju inga osötade någonstans, var hittar jag det?

Linda sa...

Eftersom du nämner frågor så... :)

Jag vet ju att man inte ska bry sig om kalorierna när det gäller GI - det är ju just därför jag gillar att äta enligt metoden. Men jag brukar fylla i vad jag har ätit (på ett ungefär) i ett webbaserat verktyg och där brukar mitt kaloriintag ligga på ca 1300-1500 kalorier vilket känns lite lite eftersom jag vill ha kraft att styrketräna ca 3 gånger/vecka. Ska jag bry mig om det låga kaloriintaget?

Jag äter frukost, lunch och middag samt två mellanmål (nötter och ett päron eller lite brieost tex). Just nu utesluter jag helt pasta, potatis och bröd.

Micke sa...

Hej, jag äter GI och mår jättebra av det, men jag kör hård styrketräning 5ggr/vecka och efter träningen vill jag ju återhämta mig snabbt, undrar då om en gainer är bra för det eller förstör det hela "GI-processen" med förbränning osv. Vill ju gå ner i vikt också..

Ola Lauritzson sa...

@Viktoria, jo men visst finns det osötade torkade blåbär också. Det har jag köpt i vanliga livsmedelsbutiker iaf.

Ola Lauritzson sa...

@Linda: svaret beror på hur du känner själv. Är du mätt och tycker att du har ok med ork så räcker det fint med mängden du får i dig. Känner du dig däremot trött och orkeslös så är det en bra idé att öka med ett extra mellanmål.

Ola Lauritzson sa...

@Micke: direkt efter ett riktigt hårt pass kan ta en gainer. Insulinpåslaget blir väldigt begränsat just efter träningen och du hjälper kroppen att återhämta sig. Men samtidigt bör du tänka på att en energidryck kan innehåller 300-500 kcal. Ungefär lika mycket som du förbränner under passet... Så, om viktminskning är ditt fokus så skulle jag nog undvika och hellre äta din lunch/middag så snart som möjligt efter passet.

Anonym sa...

Hej Ola!
Jag kikade på Farings nya protein smootie signerad av dig. Har väntat på produkten, men blev besviken på att den inehåller aspartam. Vet du varför man inte använde succralos istället? Eller varför inte vara lite nyskapande och testa stevia?

Brisa Drummond Sjölin sa...

Ja, jag håller med ovanstående. Dags att börja testa lite stevia och kanske hitta inspiration till att skriva en svensk receptbok med stevia som sötningsmedel? Det finns bara steviaböcker på engelska där ute. :)

Ola Lauritzson sa...

Hej båda! Sucralos ger en metallisk bismak och kan ej brytas ner av miljön och det var anledningen till att vi valde Aspartam. Stevia var ej godkänt när vi började skissa på denna produkt och vi kommer sannolikt att gå över till Stevia när vi väl har fått till smaken. Stevia ger en bismak av lakrits och har mycket svag sötma vilket gör att produkten kommer smaka betydligt sämre.

Men bra idéer - ska definitivt jobba vidare med det!

BERNERMORSAN sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
BERNERMORSAN sa...

Hejsan! Jag är precis i början av att testa GI, håller på att inhämta information och kör mitt egna just nu. Vill dock köra GI. Men jag är vegetarian lakto-ovo så finns det ngn bok (tittat på fler av dina) eller sida (funkar viktkoll?) med bra tips hjälp hur man tänker med GI och även den första intensivaperioden. Har diabetes också så GI verkar ju vara bra. Har även hypotyreos äter levaxin men påverkar det GI effekten? Hoppas verkligen att detta ska hjälpa mig ner i vikt.

Anonym sa...

Ja men nu är det väl dax att vakna upp ?

Så mycket kan du väl inte ha att göra ?

Linus sköter ju 50%!

Ola Lauritzson sa...

@ Bernermorsan... tycker du jag är dålig på att svara?? :)

Vi har ett antal vego-alternativ på GI Viktkoll, så det skulle kunna vara något. Men annars finns det en bok som heter "Allt om GI-metoden" där vi har skrivit ett särskilt kapitel för vegetarianer. Den skrevs dock för några år sedan och kanske är svår att hitta...?

Oavsett är GI väldigt bra för dig som har diabetes, faktiskt extra viktigt! Som du säkert vet påverkar rubbningar i sköldkörteln förbränning och därför är det förstås viktigt att medicineringen balanseras på rätt sätt.

Lycka till!

BERNERMORSAN sa...

Tack för ditt svar. Jag tycker inte du är dålig på att svara, jag är nöjd med att du svarar. Livet är fyllt med många projekt och man måste prioritera och göra en sak i taget.
Tyvärr verkar boken Allt om GI vara helt slut, går inte att beställa längre, synd. Har du tips på någon annan av dina böcker som kan ge mig bra information. Är intresserad av rivstarten och hur jag kan göra om den till ett vegetariskalternativ då med ägg och mjölk innehåll. Din nya morgonrutin låter alldeles perfekt.

Ola Lauritzson sa...

Hej igen - om du blir medlem i GI Viktkoll så kan du få en bok gratis på köpet (som en special deal mellan oss). Jag har nämligen några stycken på kontoret...

Anonym sa...

Hej, Jag undrar om du kan tipsa om bra mellanmål?

Mvh Magdalena

BERNERMORSAN sa...

Va bra då har jag ännu en anledning till att gå med i GI viktkoll anmäler mig redan ikväll. Hur vi fixar med boken antar jag du redan har en plan på ;)

Ola Lauritzson sa...

@Bernermorsan - du kan väl mejla din adress till mig så fixar vi boken. ola@giviktkoll.se

Raheleh sa...

Hej. Tack för att man kan kan kontakta dej.Jag är en kivinna som 42 år gammal. Jag har köpt 2 av dina böcker för 2 år sen o började samtidigsom jag köpte de. Jag gick ner efter ungefär 20 kilo på ett år. Jag var så glad. men efter gick jag inte ner alls så jag började med annan diet som heter dukan diet. det fungerade inte bra. Så jag började med gi för 3 veckor sen. jag promenera 1 timme varjedag. men jag behöver faktis din hjälp. jag väger 89 kilo. Och mitt mål är att gå ner 17 kilo. vad ska jag äta i riv start så jag kan gå ner snabbare o vara på helt rätt väg. jag var 115 kilo nu är jag 89 kilo. hur mycket jag kan äta fett till ex creme fresh, vispgräde, ost, feta ost. hur mycket jag kan äta mörk choklad. kan man äta mjölk prodokter oav. snälla hjälp mej. det min sista chans. hur kan jag hitta dej lätt, eller maila eller nånting sånt. Tack för allt. snälla ge mej lite tips till mellan mål . jag vill ta den snabaste vägen.vilka nöter är som jag kan äta. jag äter rostad jord nötter. Tack Raheleh