onsdag 4 juli 2012

Vilse i dietdjungeln?

Läste just en artikel i Aftonbladet som jag tycker var ovanligt informativ där olika dieter kommenteras. Artikelns experter kommenterer GI-metoden så här:

Expertens bedömning: ”Passar alla, men det går lika bra att följa Livsmedelsverkets rekommendationer som i princip är liktydig med GI.”

Jag kan inte låta bli att tycka att det är intressant att konstatera att det jag förespråkat under så många år börjar likställas med Livsmedelsverkets nya råd (de Nordiska näringsrekommendationerna uppdaterades så sent som för några veckor sedan).

Annat var det när jag var med och lanserade GI-begreppet för snart tio år sedan. Då kritiserades GI som en extremdiet och jag fick sitta i diverse morgonsoffor och "försvara" mina kostråd. En namnkunnig professor uttryckte sig med de numera bevingade orden "Ola, du får snart söka nytt jobb för GI kommer att gå i konkurs", liksom att "man kan lika bra gå ner i vikt genom att äta hallonbåtar, bara man inte äter så många".

Det var då det. Och idag kan jag inte annat än skratta åt de klumpiga uttrycken. Förvisso har jag väl också skruvat lite på mina rekommendationer genom åren. Men numera är det väldigt få som ifrågasätter det jag skriver i mina böcker eller menyplanerna på GI Viktkoll där jag och mina kollegor dagligen svarar på kostfrågor. Eller maten som vi levererar hem till dörren med GI-boxen.

På något märkligt sätt känns det skönt och lite tråkigt på samma gång. Det var liksom lite mer "rock 'n roll" på den tiden...

Länk till Aftonbladet genomgång av olika dieter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

.... och "gamle" gi-gurun Paulun har på köpet blivit LCHF'arnas stora hatobjekt och hackkyckling... Ja det har sannerligen hänt mycket de 10 senaste åren och tack och lov till GI-kostens fördel.

Virre sa...

hahaha Ja du... Kan tänka mig att det e lite "jobbigt" att vara accepterad... ;)Men jo.. Jag minns när GI började komma som en term i var mans mun. Och då inte till det positiva. Tur att det vänt!

Ha de fint!