lördag 30 juni 2012

En äkta bearnaisesås!


Jag har ett antal otroligt matintresserade vänner som (till skillnad från mig) aldrig skulle drömma om att "fuska" i köket genom att köpa ex färdig majonnäs. Igår bjöd Johan, Walter och Oliver på middag och det var ostron och bubbel till förrätt, följt av en varierad grillbuffé med fantastiskt gott kött, grillad småpaprika och en liten västerbottengratäng. Och förstås en hemmagjord bea till det.

Otroligt gott, förstås. Och vilken skillnad det är att göra en riktig egen sås jämfört med att köpa färdig.

Så här gjorde vi vår bea: hacka schalottenlök (4 st) tillsammans med dragon (vi använd inlagd dragon, ca 1 msk) och en vitlök. Koka ihop i ca 15 minuter i 2 dl vitvinsvinäger och sila sen reduktionen så att allt lökhack försvinner (ca 1/3 av vätskan blir kvar). Vispa upp 6 äggulor och häll i reduktionen - vispa så det blir riktigt fluffigt! Ställ ägg/vinäger-smeten på ett vattenbad och klicka i smör - mycket smör (vi använda ca 400 gram). Rör runt ordentligt så att allt blandar sig och krydda med hackad dragon och lite vitpeppar. Låt såsen svalna (gärna i kyl) och servera. Den här kaloribomben räckte gott och väl till 10 personer!

Det finns mängder med varianter på bea, men den här känns enkel eftersom man slipper smälta smöret innan (tricket är att ha äggblandningen i vattenbadet så att temperaturen blir rätt). Såsen blir också så där härligt syrlig (2 dl vinäger...) så man att man faktiskt inte behöver ta så mycket.

Har du något favoritrecept på bea?