tisdag 18 september 2012

Från Cannes till Rom med tåg - en kort reseberättelse

Vänner, just hemkommen från en underbar semestervecka som jag gärna vill dela med mig av - en vecka som inkluderat så otroligt många upplevelser att jag knappt tror det är möjligt på så kort tid...
(bilderna kommer längst ner...)

Dag 1: Cannes/Valbonne - Party
Resan började förra lördagen med att jag flög till Nice och tog bussen till Cannes där jag hittat ett mysigt litet hotell precis bakom Croisetten. I Cannes (som är en otroligt mysig liten stad) mötte jag upp bl a mina kära vänner Calle och Frida som kommit dit några dagar tidigare. Anledning: på kvällen var det dags för 40+40års fest i Pärs och Bodils vackra villa som ligger lite upp i bergen strax utanför en ort som heter Valbonne. Det blev minst sagt en hejdundrande fest med 80 gäster (varav en del hamnade i poolen efter middagen), dansuppträden, massor med roliga tal och otroligt god mat.

Dag 2: Nice 
Festen höll på långt in på småtimmarna och söndagsmorgonen - dag 1 på tågluffen - kändes något smärtsam. Tack och lov hade jag inge längre resa framför mig utan skulle bara "luffa" till Nice för att möta upp Fredrik som flög in på morgonen. 

Nice är för övrigt en annan favoritstad och jag älskar att gå längs den långa strandpromenaden och strosa runt i gamla stan på kvällarna. Middag: skaldjur!

Dag 3: Alassio - Beach
På tredje dagen var det så dags att börja resa lite "seriöst" och vi ställde in målet på en gammal italiensk kurort, Alassio, som ligger längs den Italienska Rivieran. Men att åka tåg i Italien är inte alldeles lätt om man inte gjort det förut och tidtabeller är inte helt att lita på. Det blev ett ofrivilligt stopp för lunch i gränsstaden Ventimiglia innan vi till slut hamnade på rätt spår och kom fram till vår destination. 

Stället visade sig från sin bästa sida med underbara stränder och små mysiga torg och gator. Vi hittade ett charmigt litet pensionat med en stor lummig terrass, perfekt för några glas vin innan middagen.

Dag 4 och 5: Cinque Terre - Vandring
Efter en skön dag på stranden var det dags att packa in badshortsen och ge sig iväg mot lite mer fysiska strapatser. Tåget tuffade iväg längs kusten och efter vad som kändes som en evighet nådda vi äntligen fram till den lilla orten Levento som ligger på gränsen till området Cinque Terre, ett naturskyddsområde på UNESCOs världsarvslista. Området består av fem gamla fiskebyar (bl a Monterosso och Vernazza) som omgärdas av branta sluttningar på ena sidan och Medelhavet på andra sidan. Otroligt vackert!!Byarna ligger egentligen väldigt nära varandra, men det är svettigt att gå mellan dem. Självklart bestämde vi oss för att gå hela vägen (istället för att ta det lilla tåget) och vi kom hem helt utpumpade 10 timmar efter start... 

Dag 6: Lucca - Toscana
Efter vår spenstiga långpromenad längs kusten var det dags att bege sig in i Toscanas hjärta och tåget ledde oss till medeltidsstaden Lucca. Jag har varit där tidigare, men blev ändå helt nykär. Dessutom visade sig vår resa sammanfalla med en årlig ljusfestival, vilket var förklaringen till att man hela dagen höll på att tända miljontals stearinljus som var fästa på varenda fasad i hela staden. Svårt att fånga hur vackert och stämningsfullt det var på bild (eller i text), men får du chansen så försök åka dit själv!

Dag 7: Florens - Kultur och shopping
Att Florens är en världens största turistmagneter är inte så svårt att förstå när man är där! Det är så bedårande att man måste nypa sig i armen mest hela tiden. Men nu blev det också dags för lite italiensk shopping! För min del blev det både skjortor, slipsar, en kavaj och byxor som slank ner i påsarna...

Dag 8-10: Rom - 40 årsfest och Grande Finale
Tack och lov finns det snabbtåg mellan Florens och Rom, och den här resan gick förbluffande snabbt, på bara 1,5timmar kom vi fram till vår slutdestination! 

Våra värdar för Romvistelsen var Stefan och Alexandra som bjudit dit oss och ytterligare 4 vänner för att fira Stefans 40 årsdag. Så otroligt generöst! Hotellet låg 30 meter från Spanska Trappan, mer centralt än så kan det inte bli. En lång lunch, övergick i kväll och en makalöst trevlig genuin italiensk middag på en familjekrog, vars ägare Stefan lärt känna på något sätt. Och som alla säkert vet betyder en äkta italiensk middag att man serveras oändligt mycket mat. Allt var så gott så det gick knappast att sluta heller.

Natten blev till morgon och dagen startade med en guidad rundtur på Colosseum och Forum Romanum bara för vår lilla grupp. Eftersom det finns så mycket att se hann vi knappt mer än tillbaka till hotellet innan det var dags att göra sig iordning för veckans sista festmåltid – även det på en riktigt genuin italiensk krog insprängd bland de äldsta delarna av Rom. Där satt vi långt in på småtimmarna och njöt i den ljumma septembernatten innan det var dags att pallra sig hem.

Avslutningsvis…
Tänk att det skulle krävas två 40årsfester och 38 år av mentala förberedelser innan jag tågluffade för första gången i mitt liv… Men efter den här resan kan jag lova att det kommer att hända snart igen!


Det vackra värdparet, Pär och Bodil, hälsar välkomna till festen.

En modern tågluffare!

Morgonpromenad på stranden i Alassio

Utsikt ner mot en av de fem byarna vi vandrade till... Lunchdags!!

Känner mig som Tarzan, fast med gummi i benen efter 5 timmars vandring...

Titta så långt vi gick...! :)

Shoppingdags i Florens

Florens by nightHela gänget samlat på Spanska trappan: Johanna, Tobias, Alexandra, Fredrik, Stefan, Niclas och Ulrika.

Vårt kära värdpar i Rom, Stefan och Alexandra, som hade ordnat en helt underbar helg för oss!!!

4 kommentarer:

Bjorn sa...

Hann inte komma med tips innan du gav dig av, dock var Cinque Terre ett av de ställen jag tänkte tipsa om.

Annars är min erfarenhet att man i stort sett kan kliva av tåget var som helst längs kusten hela vägen från franska gränsen ända fram till La Spezia och det är från bra till helt underbart i princip överallt.

Varför denna del av medelhavet på nått konstigt sett har "gått ur modét" när det gäller våra resvanor övergår mitt förstånd.

Ola Lauritzson sa...

Tack Björn, instämmer helt. En otroligt härlig resa!!

Babsan sa...

Vilken härlig resa det blev!
Jag vill också tågluffa någongång i mitt liv!
Kram från
Babsan

/Thildisen sa...

Hej! Har precis bokat flyg mellan Nice och Rom. Mer planer än så har vi inte gjort ännu. Letade dock efter inspiration och hittade din blogg.

Skulle uppskatta om du kunde berätta vad tågen kostar (mellan tummen och pekfingret). Förslag på charmiga hotell och restauranger mottages gärna.

Tack på förhand!
Med soliga hälsningar
Eric och Thilda