torsdag 20 september 2012

Skärpning, killar!

60% av svenska män är överviktiga!

Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning är oroväckande. Idag finns det fler överviktiga än normalviktiga vuxna i Sverige. Värst är det bland män där nästan 60 procent är överviktiga. ”Vi måste bryta trenden. Killar måste skärpa sig och tänka mer på vad de stoppar i sig”, säger Ola Lauritzson.

Nyligen publicerades Livsmedelsverkets återkommande matvaneundersökning bland vuxna svenskar. Totalt ingick 1800 personer i undersökningen och dessa har skrivit ner allt de ätit och druckit under fyra dagar, samtidigt som de svarat på ett femtiotal frågor om sina matvanor. Undersökningen pekade på att övervikten fortsätter öka, i första hand bland män. Svenskar äter för lite fibrer, fisk och frukt och grönt, men för mycket salt, socker och mättat fett, enligt undersökningen.

”Kostfrågor diskuteras flitigt och många är idag mer medvetna om vad vi äter än för några år sedan. Men vi har inte lyckats nå fram till männen. Jag ser det som ett personligt nederlag och är oroad utvecklingen”, säger Ola Lauritzson som arbetat med kostfrågor i tio år och publicerat ett tiotal hälsorelaterade böcker.

Men det är inte bara vuxna män som äter dåligt. Undersökningen pekar också på stora problem bland ungdomar.

”Vi måste tänka i nya banor för att nå ut till de grupper som vi inte lyckats med. När media diskuterar hälsosam mat vänder man sig nästan uteslutande till en medelålders kvinnlig målgrupp. Vi måste hitta nya kanaler och nya uttryckssätt för att nå alla de övriga. Och det måste till en attitydförändring, framför allt bland män. Det är varken manligt eller ger pondus att ha ölmage”, säger Ola Lauritzson.

9 kommentarer:

Annika sa...

Hejsan Ola!
På måndag börjar jag och min sambo med GI fas 1 igen. Är det någon skillnad på vad vi ska äta? eftersom han inte är riktigt lika fet som jag, ska vi tänka på nåt speciellt eller är det bara att "köra" på? :-)

Ola Lauritzson sa...

Kul att ni är redo att komma igång! Jag tycker ni kan börja på samma sätt (möjligen behöver din sambo äta något mer eftersom mäns förbränning är högre). Men i stort sätt samma. När din sambo nått sin målvikt kan han börja lägga till lite mer nyttiga kolhydrater under tiden som du kör lite striktare något längre. Lycka till!

Anonym sa...

Hej Ola,

Jag ska börja träna inför Stockholms maran nästa år och funderar på det här med maten. Jag äter inte ris, pasta eller potatis och bara rågbröd ibland. Hur vet jag att jag får i mig tillräck ligt med kolhydrater när jag nu ska träna. Hur gjorde du när du tränade inför maran?

/TM

Estelle sa...

Hejsan!

Är 170 cm lång och vägde från början 63 kg.
Efter Gi-fas 1 har jag på 10 dagar gått ner 1.6 vilket känns som en bra start.
Jag har även under alla dagarna tränat, 30-60 minuter varje dag, där jag kör styrkepass och cardio hemma, allt från styrketräning med vikter, vristvikter, gummibands övningar. Som "bonus" om jag tränar äter jag kesella med 1 dl blåbär, jag har sagt till mig själv att jag måste träna för att få "unna" mig det som en liten morot. Är det en bra sak att äta?

Nu till min fråga, hur länge ska jag fortsätta med fas 1, jag känner att jag har så mycket energi och känner inget behov av att lägga till långsamma kolhydrater i kosten igen.

Ola Lauritzson sa...

Hej TM, kul att du laddar inför maran - tufft!
Det finns ju lite olika sätt att tänka. Den del kör ganska kolhydratfattigt under träningstiden för att träna upp kroppens förmåga att bryta ner fett och använda som bränsle - för att ett par dagar innan loppet/tävlingen ladda med mer kolhydrater för att få en turboeffekt.

Men att träna så pass mycket som du behöver göra inför maran utan kolisar är tufft och jobbigt. Och själv valde jag att lägga till mer kolhydrater både före och efter träningspassen de dagar jag körde. Du behöver ju inte äta onyttigt för det, men en del pasta , potatis och fullkornsbröd kan hjälpa dig på vägen.

Lycka till!

Ola Lauritzson sa...

Estelle, så länge som din lyx är Kesella med blåbär så är det fantastiskt! :)

Tänk också på att vikten är sekundär när du tränar så mycket. Fettprocent och midjemått är bättre mått för dig.

Generellt rekommenderar jag fas 1 i upp till 6 veckor för att därefter introducera lite mer kolhydrater (med lågt GI). Men om du har mycket övervikt och känner att du mår bra under tiden så kan du förlänga den strikta delen några veckor till.

Anonym sa...

För många korvar....

jjjjjjjjjjjjj sa...

stephen curry shoes
lebron shoes
michael kors handbags
yeezy
kyrie 4
off-white
lacoste polo
balenciaga shoes
ysl handbags
kobe byrant shoes

Unknown sa...

click over here website link Full Article dig this discover here take a look at the site here