måndag 10 december 2012

Intervju i senaste numret av FitnessMagazine


8 frågor om kost

Kost: Ola Lauritzson har gett GI ett ansikte genom sin hälsosajt GI Viktkoll, matföretaget GI-boxen och inte mindre än 17 böcker. Ola berättar om den viktigaste kostförändringen, vilka fem favoriter han alltid har i sitt kök, och vilket produkt han tycker att du borde prova.

Hur jobbar du med kost?
– Mitt intresse för kost och hälsa väcktes år 2000. Jag hade då arbetat väldigt intensivt, stressat mycket, ätit fel och tillslut blev jag överviktig. Då bestämde jag mig för att ändra livsstil och tog kontakt med olika experter för att lära mig om hur kroppen fungerar. Jag gick ner i vikt, blev av med mitt sötsug och mådde bättre. Mina erfarenheter sammanfattade jag sedan i en bok som släpptes år 2004 och blev början på min karriär. Sedan dess har jag jobbat på heltid med kostrelaterade frågor, bland annat med hälsosajten GI Viktkoll och matföretaget GI-boxen. Snart släpper jag min 17:e bok.

Hur ser din kostfilosofi ut?
– Jag utgår alltid från att välja mat som har lågt glykemiskt index och låg glykemisk belastning som hjälper till att få en stabil blodsockerkurva. Den som tänker och lever så får bättre ork, längre mättnadskänsla och balans i hormonproduktionen. Den som är överviktig kommer också att gå ner i vikt som en positiv bieffekt.

Vilken kostförändring är viktigast att ändra på ur hälsosynpunkt?
– Att minska intaget av raffinerade kolhydrater som vanligt socker och vetemjöl. De har hög glykemisk belastning och påverkar blodsockret negativt. Ät mer av de långsamma kolhydraterna istället.

Vilka 5 favoriter finns alltid i ditt kök?
– Ägg, olivolja, lax, ost, makrill i tomatsås.

Hur ser en typisk matdag ut för dig?
– Jag äter alltid frukost, lunch, mellanmål och middag i jämna intervaller. Till frukost äter jag två kokta ägg och en rostad rågsmörgås med ost. Till det dricker jag kaffe och C-vitaminbrus. Till lunch brukar jag äta någon av våra färdiga GI-boxar från giboxen.se och dricker vatten och kaffe. På eftermiddagen brukar det bli ytterligare en kopp kaffe och en näve nötter. Middagen varierar däremot mycket, men jag tycker om grytor och långkok.

Vad skulle du aldrig äta?
– Jag äter väldigt sällan smågodis och skulle aldrig köpa det själv. Jag tycker inte det är särskilt gott nu för tiden, och rena tanken på vad det innehåller får mig att avstå. Godis innehåller ingenting som kroppen behöver.

Vad äter du när du är sugen?
– Jag gillar bäst en bit mörk choklad med hög kakaohalt, helst Lindts choklad med 85 % kakao. Det brukar jag äta ungefär en gång i veckan och är gott att ha framför en bra film eller i ett härligt skumbad!

Vilken produkt har svenska folket inte upptäckt än?
– Mandelmjöl och kokossocker. Mandelmjöl använder jag som substitut för vanligt mjöl. Kokossocker är gjort av kokosblommans söta och näringsrika nektar. Det har ett lågt GI, är helt utan tillsatser och fungerar som ett perfekt alternativ till traditionellt socker i all sorts bakning och matlagning. Det är också ljuvligt gott i en varm kopp te! Jag har flera olika recept med detta, bland annat en god chokladmousse; koka upp 4 deciliter grädde med 1 matsked kokossocker och 2 matskedar riven kakaomassa. Låt allt smälta samman i 15 minuter på spisen på låg värme. Häll sedan upp i glas och låt stå i kylskåp i 1 timme. Garnera med lite bär före servering och njut! 

Inga kommentarer: