måndag 1 december 2008

Paolo, jag tar gärna debatten!


”Alla GI-experter kan dra åt helvete”, har Paolo upprepat i ett antal intervjuer de senaste månaderna. Paolo vill skapa debatt (och uppmärksamhet förstås) och jag är inte den som duckar för en nyanserad diskussion om för- och nackdelar med dagens kostråd.

När GI-metoden lanserades för några år sedan i Sverige fick vi upp ögonen för att socker och snabba kolhydrater leder till övervikt och ökar risken för en lång rad välfärdssjukdomar. De senaste decennierna har kostråden gått ut på att undvika fett i maten och skära ner på kaloriintaget. I skenet av det har allt annat varit oväsentligt.

Och så fel det blev. I takt med att fettkonsumtionen minskade, exploderade övervikten. Förklaringen är enkel: när vi ökar intaget av kolhydrater stimuleras insulinproduktionen, vilket i sin tur styr kroppens fettinlagring.

Tack vare GI-metodens snabba spridning har äntligen något börjat hända. Livsmedelstillverkarna har minskat sitt sockerinnehåll i en lång rad livsmedel. Fullkornsalternativ till vanlig pasta, ris och bröd har dykt upp, och en lång rad nya livsmedel med lågt GI har hittat till butikshyllorna. Det har gett resultat. Äntligen ser vi att överviktsexplosionen avstannat. Livsmedelsverket håller som bäst på att se över sina kostråd.

Låt inte denna positiva effekt spolieras av provocerande uttalande utan koppling till fakta och sunt förnuft. Paolo och andra kritiker till GI-metoden får gärna fortsätta frossa i pasta och socker. Om de motionerar tillräckligt mycket leder det förmodligen inte till problem för dem. Men för alla oss andra är det ett gott råd att ta de nya rönen på allvar. En balanserad kost, rik på proteiner och naturliga fetter, och med en mindre mäng kolhydrater med lågt GI är det som funkar i längden. I kombination med daglig motion ger du dig själv bästa förutsättningar för ett långt och hälsosamt liv.

6 kommentarer:

Anonym sa...

För mig har GI funkat hur bra som helst. Men jag önskar också att jag kunde äta obegränsat med pasta och socker.

Lätt att avfärda GI om man själv inte har problem med vikten!!!

Ola Lauritzson sa...

Så sant. Men det som inte går att bortse från är att kolhydrater med högt GI får stor påverkan på blodsocker och insulin. Och det är en viktig del i fettförbränningsekvationen. Sedan finns det mängder av variabler som påverkar, t ex ålder, motion, gener, hormonbalans mm. Men att sambandet: kolhydrater - insulin - fettinlagring finns är bra att vara medveten om.

Anonym sa...

Hej Ola! Har läst din bok, har börjat med din diet och äter mkt lite kolhydrater, funkar bra, men är fundersam eftersom jag tränar dans en gång i veckan och går på gympa/aerobics 1-2 ggr/vecka. Kan jag äta nästan inga kolhydrater och ändå träna och må bra? I din bok nämner du bara promenader. Tacksam för svar!

Anonym sa...

Om din avsikt är att snabbt gå ner i vikt. Och om du känner att du mår bra och har tillräckligt ork är det ok att hålla nere på kolhydratmängden även med din dans och aerobics.

Annars kan du fundera på att lägga till lite mer just de dagar du tränar, kanske en extra fullkornssmörgås, frukt eller liknande.
/Ola

Unknown sa...

air max 270
adidas ultra boost
jordan 12
nfl jerseys
asics shoes
longchamp
nike dunks
supreme clothing
kd shoes
golden goose francy

jjjjjjjjjjjjj sa...

kobe 9
yeezy 700
hogan outlet online
lacoste polo shirts
outlet golden goose
kd 11
golden goose superstar
kobe shoes
golden goose sneakers
adidas shoes