lördag 9 juli 2011

Läkemedelsverket varnar för bantningsprodukter


Substansen sibutramin är vanligt förekommande i olagliga bantningspiller och bantningsdrycker som säljs via Internet. Efter att privatpersoner som mått dåligt kontaktat Läkemedelsverket, har nio produkter analyserats och visat sig innehålla läkemedelssubstansen sibutramin. Läkemedelsverket varnar för användning av produkterna.

Sibutramin ingick tidigare i det receptbelagda läkemedlet Reductil, som drogs in förra året på grund av konstaterad risk för hjärtinfarkt och stroke vid längre tids användning. Även när Reductil var godkänt som läkemedel bedömdes det inte lämpligt för vissa patienter, exempelvis de med psykisk sjukdom eller hjärtsjukdom. Det var inte heller lämpligt för gravida kvinnor eller för kvinnor som planerar att bli det, då det inte kan uteslutas att sibutramin har fosterskadande effekt.

De preparat som vid analys visat sig innehålla sibutramin:

  • Slimline Softgel Capsules, kapslar
  • Acai Berry ABC, kapslar
  • Hygia fit, kapslar
  • Sport Burner, kapslar
  • Health Slimming Coffee, frystorkat kaffe
  • Instant Slim, kapslar
  • 3X Slimming Power, kapslar
  • Li Da Daidaihua, kapslar
  • Botanical Slimming, kapslar
Källa: www.lakemedelsverket.se

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ola,
Jag har en fr[ga om GI och barn. Min son 'r ;verviktig, och han vill g'rna komma i lite b'ttre form. Det t 'r jobbigt f;r honom att inte klara av det som hans klasskamrater g;r. *han 'r nu tretton [r gammal(. Har du n[gra bra gi tips_ han 'ter inte socker, ja inte h;glykemiska saker ;ver huvud taget. Han 'ter mycke fett som kompinsation. Tacksam f;r svar >(

Ola Lauritzson sa...

Det finns lite olika sätt att gå ner i vikt, men i någon form består de alltid av a) vad du äter, b) hur mycket du äter och c) hur mycket du rör på dig.

I vissa fall kan förstås läkemedel eller rubbningar i hormonbalansen (ofta sköldkörteln) påverka också.

Men om vi bortser från medicinska förklaringar så är mitt tips att drar ner rejält på de flesta kolhydratrika produkter och hellre äta lite mer proteinrika livsmedel. Samtidigt som ni kontrollerar mängden så att det total kaloriintaget inte blir för stort.

Tänk på att ni som föräldrar är förebilder och försök föregå med gott exempel både vad gäller mat och träning.

Lycka till!

Anonym sa...

Hemskt, det får mig att tänka på något jag läste om för några år sedan, nämligen hur flera viktminskningspreparat som såldes över nätet innehöll höga doser sköldkörtelhormon. Flera intet ont anande användare åkte in på akuten med giftstruma..men där det finns pengar att tjäna finns det alltid cyniker beredda att utnyttja andras desperation!

Jag har en annan fråga till dig i detta sammanhang och hoppas att det är OK att jag ställer den här: vad anser du om sojaprodukter, som sojamjölk, -grädde och -yoghurt (naturligtvis naturella/osötade varianter?) Jag försöker dra ned på mejeriprodukter och undrar om de kan vara ett bra alternativ? Vissa kostrådgivare anser det, medan andra avråder från att använda sojaprodukter. Lustigt nog tycks de kunna öka östrogenproduktionen på naturlig väg, men samtidigt sänka produktionen av sköldkörtelhormon...uppfattningarnagår verkligen isär, och jag undrar hur du ser på saken? Är sojaprodukter något du brukar rekommendera eller tvärtom avråda från? Tack på förhand. M v h Caroline

jjjjjjjjjjjjj sa...

michael kors outlet
converse outlet
lebron soldier 10
lacoste polo
hermes belt
birkin bag
nike max
nike basketball shoes
asics gel kayano
yeezy shoes