fredag 4 november 2011

Tips mot mörkerdepression?

Har märkt att folk är mer eller mindre humörskänsliga för mörker. Dessvärre tillhör jag den första gruppen. Inte så att jag blir deprimerad eller så, men lite låg och orkeslös på något vis. Jag tycker helt enkelt inte om mörker. Och jag tycker det blir värre för varje år som går. Visst, det kan vara mysigt med tända ljus och brasor. Men nä, kunde jag välja skulle jag vilja ha sommar hela året!

Har du några bra tips på hur man tar sig igenom dessa mörka månader?

13 kommentarer:

Bitte sa...

Vara ute så mycket som möjligt när det är ljust är ju förståss bra. Sen finns det lampor som tänds sakta sakta på morgonen, alltså ljuset ökar mer och mer. Ska vara som soluppgången. Sen hjälper det att äta Johannesört. Finns på hälsokosten.

Annelie sa...

Det låter kanske som ett konstigt "tips"....men gör dig vän med mörkret. Ut och promenera eller tar en härlig joggingrunda i mörkret. Jag tycker det är otroligt avkopplande att vistas i mörkret och känner att mörkret blir mindre "nedstämmande" av mina "mörkesrundor". Det är skönt att luffa runt och lösa världsproblemen när man inte har någon sol att njuta av eller en massa vackert att titta på.
Dessutom är det ju jätteskönt att komma in i ljuset och värmen när man varit ute i mörkret.

Pia sa...

Jag håller med Annelie. Visst önskar jag att sommaren inte var fullt så kort och känslan blir värre ju äldre man blir men samtidigt är hösten på något sätt lugnets tid....färgerna blir dova och vattnet lägger sig till ro som påverkar mitt sinne och jag blir lugnare och slår mig till ro.

Åse sa...

D-vitamin och en resa till ett varmt och soligt land i November. Sedan gärna en inplanerad i februari/ mars någon gång så att man har något härligt att se fram emot.
Detta kräver dock lite pengar och möjlighet att avsätta tid. Men om det gå så -RES BORT!

Bitte sa...

Vill inte bli osams med nån här inne men att jogga i mörker är inget som hjälper mot höstdeprissioner. Jogga gärna, motion är bra men gör det när det är ljust. Jag talar av erfarenhet. Har en man som är hårt drabbad av detta. Att vistas ute när det är som ljusast är bäst, finns ju ljusterapi att få också. Min man har ett "ljusskåp" som han ställer på bordet och sitter i det och äter frukost. Det har speciella lampor i sig. Ät bananer det innehåller tryptofan och det är bra. Vistas ute i dagsljus så mycket det bara går.

Ola Lauritzson sa...

Vänner, tack för alla tips. Helgen har mycket riktigt spenderats utomhus till stor del. Har också köpt extra vitaminer (med D-vitamin innehåll) och tänt ljus. Gillade iden om att "omfamna" mörkret och göra det till min vän. Om inget annat så kan det bidra till att lura mig själv att det är mysigt med mörker... :)

Kan tillägga att jag också planerar en resa till solen i snart...

Anonym sa...

Ljuslampa kan jag varmt rekommendera! Jag köpte en förra året (Philips) och använder den en stund varje dag. Jag känner en väldig skillnad efter bara några dagar.

Sanna

Anonym sa...

En resa till varmare länder kan verkligen pigga upp och bli en ordentlig vitaminkick. Själv har jag bokat en vecka på Kanareöarna i december.

Tina sa...

Jag med! Jag vill också ha sommar hela året. Om jag kunde åka till snön en vecka per år så skulle det räcka fint.

//Tina

Johanna sa...

Och jag är precis tvärtom! Njuter av tända ljus, myser lite extra, tar hand om kropp och själ och tittar lite extra mycket på TV, kör lite lugnare träning (yoga) och har det allmänt skönt ;-)

Sedan när våren och sommaren kommer så har man laddat batterierna och orkar bege sig ut och möta världen igen ;-)

Anders... sa...

Köp D-vitamin, extremt hög dos. 5000IE behövs troligtvis på vintern.

Unknown sa...

Jag är en unik person som älskar sport, och jag älskar insatserna. Ofta på en resa vinner jag en jackpot och spenderar sedan på souvenirer till mina släktingar. Det är väldigt kul! Efter min senaste expedition till pamirerna kände jag smaken av livet och ville försöka välja från listan över de mest populära online-underhållning click to read more. Jag hoppas snart mina resor blir ännu mer spännande om jag vinner förstås)

jjjjjjjjjjjjj sa...

nike hyperdunk 2017
pure boost
cheap mlb jerseys
yeezy boost
hogan outlet
michael kors outlet online
michael kors outlet
ray ban
michael kors outlet online
adidas tubular