lördag 24 december 2011

Jul utan viktpanik

Är det Jul så ska vi klart unna oss att ha det skönt med familj, goda middagar och lite julchoklad. Men för att undvika den där viktpaniken som många känner efter helgen så brukar jag rekommendera några enkla knep:

  1. Gå bara två varv runt Julbordet -  Mycket av Julmaten är helt GI-rätt. Men det blir ofta för mycket. Så välj favoriterna som ryms på två tallrikar. 
  2. Byt vörtbrödet, pepparkakorna och kexen mot riktigt knäckebröd - Så undviker du lätt socker och vetemjöl. Själv har jag nyligen hittat en favorit bland knäckebröd som heter Fäboknäcke (på surdeg) 
  3. Julpromenaden ett måste! - Förbränning efter power walk/jogging/gym ökar i ca 24 timmar. 
  4. Välj nötter istället för knäck och ischoklad - En liten knäck eller ischoklad innehåller ca 100 kcal. Och det blir lätt väldigt många. Skippa dem och knäck hellre nötter så mår du betydligt bättre på Annandagen...
Ja, det var några enkla tips som alla kan följa utan att göra några större uppoffringar. Nu återstår bara för mig att önska en God Jul till er alla!

Du vet väl att du hittar mer information och hjälp på:
GI Viktkoll - Sveriges största GI-sajt. (www.giviktkoll.se)
GI-boxen - Hemleverans av färdiglagad GI-mat. Med viktgaranti! (www.giboxen.se)

PS. Missa inte TV4s Nyhetsmorgon på Juldagen kl 10.45 där jag delar med mig av mina bästa GI-tips!

2 kommentarer:

Daniella sa...

Hej! Fick din bok i julklapp och ska nu köra rivstart. Jag vill bli av med ca 3 kilo och hoppas på resultat. :) Frågan är vad ska man träna? Jag har tänkt köra indoorwalking, bodypump etc... Är det bra träning eller finns det någon form man ska undvika under rivstart?

Tacksam för svar.

Mvh, Daniella

Ola Lauritzson sa...

Hej Daniella,
Just i Rivstartsfasen rekommenderar jag lågintensiv träning (eftersom du inte har så mycket snabb energi från kolhydrater). Alla dina träningsformer fungerar, men det är bättre att hålla på under lite längre tid, men som sagt ta det lite lugnare.

Raska promenader, simning, cykling och lätt jogging är också bra former.