måndag 2 januari 2012

Fem smarta kom-igång-tips för 2012

Nu är det dags - det nya året har startat! Här kommer fem smarta tips för att komma i toppform (du hittar dagens TV4-klipp längst ner i inlägget):

1. BESTÄM DIG: Gör en plan, boka i kalendern och sätt realistiska mål. Använd måttband (hellre än vågen) och skapa dig en målbild. Sätt upp en idealbild på kylskåpet som motiverar dig!

2. RENSA SKAFFERIET: Kasta ut alla onyttighehter och ersätt med bättre alternativ. Ska du sluta röka har du inte cigaretter hemma - tänk på samma sätt med maten. Godis, bullar, glass, vitt bröd, kakor, läsk, chips ska bort. Ägg, makrill, grönsaker, kycklingfilé, tonfisk, olivolja, bönor/linser, knäckebröd (på råg och surdeg) är bra alternativ!

3. VIT MÅNAD: Efter helgerna är det bra läge att köra en vit månad. Alkohol påverkar förbränning och hungerskänslor. Rensa dina inre organ från alkohol så ska du se att fettförbränningen också blir högre!

4. KÖR EN STRIKT GI-MÅNAD: Om din målsättning är att gå ner i vikt så börja med en strikt GI-månad för att få en turboeffekt på fettförbränningen. Rensa kroppen från alla onödiga kolhydrater så tvingar du levern att omvandla fett till energi (ketoner). Kör i 2-6 veckor.

5. SMARTA TRÄNINGSSÄTT: Öka din förbränning (och välmående) genom att träna smart. Tänk på att vardagsmotionen ofta är viktigare än en timme på gymmet. Bestäm dig för att gå eller cykla till jobbet, ta en morgon- eller kvällspromenad. Har du justerbart skrivbord så stå upp och arbeta - det ökar förbränningen och är skonsamt för ryggen!

Ja, detta är fem enkla och smarta tips för ett hälsosamt 2012. Nu är det upp till dig! Vill du ha extra hjälp så finns jag på följande sajter:

www.giviktkoll.se  - Sveriges största GI-sajt med 3-stegsprogram och daglig expertchat
www.giboxen.se - Hemleverans av färdiglagad GI-mat. Lunch och middag för bara 99kr/dag

Du hittar också en variant av mina färdiga GI-luncher/middagar i frysdisken (i samarbete med Dafgård). Vill du boktips rekommenderar jag: 6 kilo på 6 veckor (ICA Bokförlag) eller Snabblagad GI (Tukan förlag)

Kostr%C3%A5dgivaren%20Ola%20Lauritzsons%20tips%20inf%C3%B6r%202012%202/2

27 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ola,

jag och min kille kör enligt 6 kilo på 6 veckor och har lite svårt att sluta efter ca 8 veckor med dessa recept ;) Däremot fuskar vi ibland, som jul och nyår t.ex. Hur går vi vidare? Och vad kan man äta till frukost? Jag är trött på smoothie och har lite svårt för bacon...

Tack på förhand!
Mvh Maria

Ola Lauritzson sa...

@ Maria, det finns ju inget som säger att ni ska sluta nu - recepten i boken kan ni självfallet fortsätta följa!

Kokt ägg, havregrynsgröt, osötad müsli, turkisk yoghurt, rågkuse med ost, riktigt knäckebröd med ost skinka är alla bra frukostalternativ!

Maja sa...

Hej! Har en fråga om jag är 1.65
och väger 63kg är det för mycket?

Ola Lauritzson sa...

@ Maja: det innebär ett BMI på 23,1 vilket är bra. Gränsen för övervikt går vid 25.

Anonym sa...

Perfekt. Jag kör på detta. Lite vin dock.

Niclas

Helene sa...

Ola, såg dig i morse, alltid lika trevligt och får en att fortsätta med GI!

Vet du var man kan hitta recept på knäckebrödet han gjorde i morse?

Anonym sa...

Hej hej:) Har börjat med GI idag och har läst en av dina böcker, med recept och tips. Det jag undrar över är om jag nu i början kan äta ex knäckebröd? Vad jag förstått i boken så får man det bästa resultatet om man utesluter kolhydrater nästan helt de första veckorna och kan jag äta morötter de första veckorna? Mvh Marie

Daniella sa...

Hej! :)

Jag undrar vad man kan äta för mellanmål i rivstart. Det står ostkuber och nötter bla. Men vad för ost och nötter?

Tack på förhand.

Mvh, Daniella

Ola Lauritzson sa...

@Helene, tack för uppmuntrande ord. Mitt favoritknäcke är FäbodKnäcke Surdeg (Leksands). Bakat på råt (förstås) och surdeg + linfrön. Gott och nyttigt.

Ola Lauritzson sa...

@Marie: Om du vill göra en sk rivstart och verkligen tvinga igång fettförbränningen brukar jag rekommendera 2-6 veckor där du helt försöker undvika kolisar (med undantag av grönsaker ovan jord). Därefter är knäckebröd och morötter ok (dock bör du äta dem råa - de får högt GI när de kokas/bakas).

Ola Lauritzson sa...

@Daniella: det finns många mellanmål att välja mellan, knepet är förstås att de ska vara så låga på kolhydrater som möjligt just i rivstart. Några av mina egna favoriter är makrill i tomatsås, tonfisk o majo, kokt ägg, avokado, kallrökt lax, kalvsylta med lite fransk senap. Kan det vara något?

Daniella sa...

Tack för ditt svar! Jag gillar makrill i tomatsås.. Men det är det att man ska ha med all mat som krånglar till det... :) Finns det inga nötter man ska äta då i rivstart? Tänkte eftersom det stod så i boken. Hade underlättat, idag hade jag med mig 6 st matlådor nämligen!

Anonym sa...

Hej Ola!

Har börjat att med GI sedan i måndags. Är grymt taggad. Har känt av huvudvärk och trötthet men det verkar vara vanligt nu i början har jag förstått. Som mellanmål äter jag 250 g kesella/yoghurt naturell som har 0.9% fett. Räcker det eller behöver jag lägga till tex nötter?

Måste säga att jag blir otroligt inspirerad och taggad av dina böcker.

Hälsningar Caroline :)

Ola Lauritzson sa...

@Caroline: kul att du kommit igång. Ja, det är ganska vanligt att känna av lite socker/kolhydratsabstinens de första dagarna. När det gäller ditt mellanmål är det helt ok, men du behöver inte vara så rädd för att också testa en fetare variant. Hellre lite mindre mängd - då minskar också mängden kolhydrater. Lycka till!

Anders... sa...

Härligt med alla kostexperter som uppmanar folk att slänga mat så här i början på det nya året. För det viktiga är ju att vara snygg till Beach 2012 och att 80 % av jordens befolkning svälter medan vi tjafsar om dieter är av underordnad betydelse. Vi kan ju alltid blogga om snyfthistorier i Aftonbladet i efterhand, det jämnar säkert ut karman.

Anonym sa...

Hej Ola! Familjen håller just nu på att följa din och Ulrika Davidssons 14-dagars komigång meny. Men efter vi är klara med det undrar vi om man kan äta korv och kassler eller om man ska hålla sig borta från det? Vänliga hälsningar Jan

Anonym sa...

Tack Ola för ditt svar. Ska försöka att inte vara så rädd för att öka fettinnehållet. Men det sitter ju så inprentat i hjärnan att ju mer fettsnålt man äter ju mer vikt tappar man. Har dock inte så mkt kg att tappa utan mer tajta till. Min last är ju cola light. Får jag dricka lite av det eller ska jag helt hålla mig ifrån det? Sen är jag nojjad att jag får i mig för mkt/för lite kcal per dag. Ska jag räkna kcal?

Tack på förhand
Caroline :)

Anonym sa...

Hej, har en fråga.
Vad kan man göra om man blir förstoppad/har svårt att gå på toa av att äta GI?

Har aldrig problem när jag äter "normalt" dvs mörkt bröd/knäckebröd osv.

Ola Lauritzson sa...

@Jan, kassler tycker jag är helt ok och korv kan vara det om det är en variant med riktigt högt köttinnehåll (läs innehållsförteckningen noga).

Ola Lauritzson sa...

@Caroline, light läsk (som Coco Cola Light) innehåller inga kalorier eller kolhydrater. MEN, den söta smaken kan trigga igång sockersuget och hungerskänslorna. Dessutom får du ju i dig en hel del onödiga kemikalier. Så, försök hålla nere mängden - särskilt om du har problem med sötsug.

Ola Lauritzson sa...

@Anonym - ang trög mage.
Mitt råd är att du lägger till extra linfrön, solroskärnor och pumpafrön som krydda till maten. Spenat och kål som innehåller mycket fibrer är också utmärkt. Dessutom är rågbröd, ex klassiskt knäckebröd bra. Drick också mycket vatten. Kaffe brukar också sätta fart på magen.

Brisa Drummond Sjölin sa...

Hej Ola!

Jag körde rivstarten i tre veckor och nu har jag varit igång med fas 2 i nästan två månader. Känns underbart! Ibland blir jag sugen på en kaka eller nån dessert och fick tips av LCHF-anhägare att använda två helt naturliga sötningsmedel: sukrin och stevia. Har du någon gång använt dem? Vad tycker du om dem?

Kram,

Brisa

Ola Lauritzson sa...

Hej Brisa - jag tycker båda alternativen är bra alternativ!

Brisa Drummond Sjölin sa...

Tack tack och trevlig helg!

Anonym sa...

Hej, hoppas på ett svar denna gång:) Funderar över Fröding ostkaka - är det ok gi? Tack, Suss

Anonym sa...

Fantastiskt bra inslag! Du är verkligen inspirerande och jag blev så sporrad att komma igång! Jag har varit med i Viktväktarna som online-medlem sedan januari 2010 (!) och inte gått ner ett gram i vikt under de här två åren. Jag klarar bara inte av att väga, mäta och räkna Points dagarna i ända. Det funkar säkert för vissa, men inte för mig. Dessutom tycker jag aldrig att jag kan äta mig mätt inom ramen för mina points.

Nu har du inspirerat mig att pröva GI! Därmed hoppas jag också slippa den enorma stress som är förknippad med allt räknande och vägande.

M v h
Sanna

jjjjjjjjjjjjj sa...

golden goose sneakers
jordan retro 6
adidas stan smith
balenciaga triple s
michael kors outlet online
kyrie 4
hermes online shop
calvin klein outlet online
nike air max 90
pandora jewelry