lördag 4 februari 2012

Reserapport från Moskva

Nyligen hemkommen från den stora staden i öst och en intressant resa. Var inbjuden av organisationen SWEA för att hålla föredrag om GI-metoden. Moskva är en svår men fascinerande stad. I början är det inte helt enkelt att navigera rätt eftersom alla skyltar står på ryska, väldigt få vill eller kan prata engelska och skyltningen lämnar en del att önska. Och ska man åka dit är inte vintern att rekommendera - särskilt om man lyckas pricka in en riktig köldknäpp (de kallaste -24 grader jag någonsin upplevt!).

Samtidigt är den fascinerande stad med en grym historia och skarpa kontraster. Inte minst Stalin har ju satt sitt avtryck när han bl a bestämde sig för att riva nästan alla kyrkor och katedraler i stan, varav en åter byggt upp enligt gamla orginalritningar. Ingen stad i världen har heller fler miljardärer än just Moskva. Och för de som har pengar och kontakter är livet helt annorlunda än för den stora massan. Utbudet av lyxiga restauranger och nattklubbar är stort. Alla ställen har obligatoriskt "face control" - inte vem som helst släpps in.

Skulle gärna åka tillbaka till Moskva, men helst under senvåren eller början av hösten när vädret är lite mildare. Som tips till alla som är intresserade: läs på innan och lär dig känna igen några tecken i alfabetet. Då blir det avsevärt enklare!
Vår eminenta guide Kristin tillsammans med Fredrik, utanför  västra delen av Kreml.

Fick denna tjusa pälsmössa i present. Bilden tagen i tunnelbanan som är fantastisk - varje station är vackert utsmyckad med statyer, pelare och konst. Förmodligen Stalins enda positiva bidrag till eftervärlden.

Burr, burr -24 minusgrader och blåsigt på Röda Torget med Vasilikatedralen i bakgrunden.3 kommentarer:

Ellis sa...

Hej Ola!
Kan du tippsa om någon bra smakrik ost som är gi vänlig och ok att äta? Gillar bondmoran 31% men den är nog inte ok.
Mvh Ellis

Ola Lauritzson sa...

All vanlig ost är GI-vänlig eftersom den innehåller väldigt lite kolhydrater.

chenmeinv0 sa...

the north face
canada goose sale
louis vuitton purses
louis vuitton handbags
christian louboutin sale
wizards jerseys
ralph lauren
gucci belts
ray ban sunglasses
louis vuitton bags
chenyingying20160929