torsdag 16 februari 2012

Sömnbrist gör din hjärna hungrig

Ibland får jag mejl och samtal från person som "gör allting rätt" men ändå inte lyckas särskilt bra med sin vikt/viktnedgång. Ibland beror det på mediciner, rubbningar i sköldkörteln eller att de stoppar i sig onyttigheter utan att tänka på. Men inte så sällan beror det på andra livsstilsrelaterade faktorer som stress eller problem med sömnen.

Läst just den här intressanta artikeln om vikten av att sova bra. I motsats mot vad många tror är inte sömnen någon passiv period av vårt liv. Under djupsömnen utsöndras många viktiga hormon som testosteron och tillväxthormon, två hormon som påverkar fettförbränningen och vikten. Sover vi dåligt har vi också svårt att hålla blodsocker och sötsug i schack. Personligen tror jag att det är just med sömnbrist som många problem börjar.

Har du några bra tips att dela med dig av för att sova bra? Eller har du själv problem med sömnen?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har stora problem med min sömn. Fram till för drygt ett år sedan så var jag mer vaken än jag sov. Sov ngn timmer för att åter ligga vaken i flera timmar, och då ofta med hård hjärtklappning. Sedan har jag fått behandling för binjurar och sköldkörteln och då minskade hjärtklappningen och jag somnade lite snabbare och har sovit fler timmar i sträck men aldrig fler än 4 timmar i följd och då i början på natten. Därefter ½-1 timme i stöten. Nu har sömnen blivit sämre igen. Ligger vaken minst 1 timme innan jag somnar trots att jag är supertrött och flera vakentimmar under natten. Det är jobbigt att känna sig som en Zombie under dagen och det är ibland svårt att tänka klart. Det är lätt att säga att man ska börja med att sova bra om man vill gå ner i vikt. Jag vill inget annat än att sova bra, men det är inget jag verkar kunna styra. Undrar om man kan ta en sömntablett under en period för att bryta denna nuvarande dåliga trend?

Anonym sa...

http://simplynoise.com/

Att lyssna på vitt brus när man ska sova kan göra susen.

Helene sa...

Rutiner! tror stenhårt på rutiner. De flesta blir ju hungriga precis samma tid varje dag för kroppen är van och det gäller sömnen med. Hade si och så med sömnen tidigare men sen började jag göra en rutin av läggningen. Gick vid 22 och borstade tänderna, släckte lampor etc och hämtade ett glas vatten etc. Det tog ca 20 min och sen lade jag mig och bläddrade i en tidning 10 min, släcker 22.30 och ska upp kl 5.30 så det blir exakt 7 timmar sömn vilket sömnforskare tagit fram är det bästa för alla. Sedan jag började med det så har jag inga problem att somna. På helgerna lägger jag mig någon timme senare och går upp vid 7, försöker behålla rutinerna så mycket det går.
Jobbigt när inte sömnen fungerar även om jag kämpar med min vikt trots bra sömn. Gick ner och var med i Expressens hälsobilaga men har nu gått upp 8 kg igen och de vill inte släppa, har provat allt ett år nu så jag får väl acceptera det hela men jag sover gott!

Signe sa...

Jag sover alltid som bäst med öppet fönster. Oavsett tid på året. Mitt i vintern drar jag bara upp täcket hela vägen upp och kurar ner mig. Älskar det och sover alltid perfekt då. :-)

Ola Lauritzson sa...

@Anonym: det finns ju numera bra insomningstabletter som kan vara ett alternativ. Tror också att man kan köpa melatonin-tillskott i hälsokostbutiker. Kanske kan det vara ett alternativ?

Ola Lauritzson sa...

@Helene: Rutiner är alltid bra och du tycks ha hittat en bra form. Men irriterande med din viktuppgång. Finns det något som du själv misstänker kan ligga bakom?

Annika sa...

Hejsan!
Jag har tillsammans med min sambo kört fas 1 i en vecka, och allt är ok. Innan det körde jag naturdiet i flera veckor. när jag vägde in mig efter fyra dagar med fas 1 hade jag gått ner 3 kilo! jag har mkt övervikt men vad kul!

Det vi undrar är: varför är vi såå trötta??