lördag 25 augusti 2012

Hur mycket är en portion?

Äntligen uppmärksammas något som irriterat mig länge: hur godis- och snackstillverkarna försöker luras genom att ange kalorivärden för en "normalportion" av exempelvis chips, läsk, sega råttor eller choklad. I de allra flesta fallen visar det sig att en "normalportion" är allt annat än vad vi brukar tugga i oss. För ofta delar man upp en chokladkaka på 8 personer eller en chipspåse på 10 personer?

Gjorde själv samma upptäckt för några år sedan när jag åt en helt vanlig påse Gott&Blandat. Just på den påsen gick det faktiskt inte att utläsa hur mycket en portion (som näringsberäkningen baserades på) var, utan det var först när jag ringde dit som jag förstod att påsen borde ha räckt till 5 personer...

Artikel i DN, 25 aug.

12 kommentarer:

Virre sa...

hahahaha FEM personer på EN påse Gott&Blandat?? hahaha Oooppsss.. ;)

Tilla sa...

haha ja de försöker med allt bara för att folk ska tro att de är okej de innehåller inte så mycket kolhydrater. Men hur tänker du när du handlar? De kommer ju allt fler och fler nya alternativ som tex xubi med hallon och citrongräs. Och de har kommit nya bröd som rågrost och cocosvatten och risenta har gjort någon musli som heter gi smart. De finns ju så mycket som man inte kan läsa sig till i dina böcker. Hur ska man tänka när man handlar??:)

Anonym sa...

... Hur är det med snacksen danska fleskesvålar? Är det ok att äta ur GI- synpunkt? Ser inte att de skulle innehålla värst mycket kolhydrater. Med vänlig hälsning, jenny

Anonym sa...

Hej! På tal om storlek på portioner, vet du om måttet på apoteket,som ska hjälpa till att äta lagom stora mat portioner är bra? Är det något som kan hjälpa till att äta lagom?
Tror det heter måltidsmåttet??!

MVH Teres Tack för en bra blogg!!

Ola Lauritzson sa...

@Tilla: visst är det glädjande att det kommer ett större utbud av bättre livsmedel i butikerna. Men vi ska förstås inte köpa alla "reklam-budskap" rakt av. Det viktigaste är att läsa på innehållsförteckningen. Ingredienserna står i ordning, därför kan du fokusera på de fem första ingredienserna.

Min tumregel är att undvika produkter som har vetemjöl, socker/glukos mm bland de första ingredienserna.

Risentas GI-müsli har jag själv testat och tycker bra om ur ett innehållsperspektiv. Den är otroligt mättande, och god. Dock är jag själv lite allergisk mot goijibär och därför är jag lite försiktig med den.

Ola Lauritzson sa...

@Jenny, fläsksvålar har i princip noll i kolhydratinnehåll. Men svålen friteras hårt och det blir dåliga fetter. Så tyvärr har jag svårt att rekommendera det (dock måste jag erkänna att jag tycker de är goda - uppvuxen 2km från Helsingör som jag är...)

Ola Lauritzson sa...

@Tess: alla sätt som får oss att uppmärksamma mängden vi stoppar i oss är bra. Och tallriken kan vara ett sätt. Ett gott - och enkelt - råd är annars att helt enkelt välja en mindre tallrik när du äter. Studier visar att vi tenderar att stoppa i oss mindre mängd om vi har mindre tallrikar, glas och bestick. Intressant psykologi, inte sant!?

Anonym sa...

Tack för svaret! Med vänlig hälsning, Jenny

Anonym sa...

Ja det är väldigt intressant, vi påverkas väldigt lätt!
Tack för bra råd och svar!!
MVH Teres

Anonym sa...

Hej ola! Jag tycker det är lite lurigt på vissa förpackningar där det tex kan stå "drar bara till med ett exempel här"

Fett 50g
(varav 10g mättat fett)

Vad är då dom andra 40g fetterna?
ska jag räkna det som transfett om det inte står andra fetter eller hur gör jag??? såhär är det på jättemånga förpackningar som jag sett.
Snälla hjälp!

Mvh Johannes

Ps. Skitbra böcker du gjort! Tack för dom.

jjjjjjjjjjjjj sa...

coach outlet stores
fila shoes
nike polo
vans outlet
moncler sale
coach outlet
nhl jerseys
jordan retro
off white
kayno

jjjjjjjjjjjjj sa...

bape hoodie
golden goose slide
air max 270
kd 10
adidas ultra boost
goyard handbags
coach outlet handbags
balenciaga speed
vans shoes
yeezy