torsdag 9 augusti 2012

Så blir du av med semesterkilona!


Om semestern bjöd på lite för mycket glass, vin och lata dagar så kan det vara en bra idé att kick-starta hösten med en kom-igång-månad. Här kommer fem tips som kan hjälpa dig:

1. BESTÄM DIG: Gör en plan, boka i kalendern och sätt realistiska mål. Använd måttband (hellre än vågen) och skapa dig en målbild. Sätt upp en idealbild på kylskåpet som motiverar dig!

2. RENSA SKAFFERIET: Kasta ut alla onyttighehter och ersätt med bättre alternativ. Ska du sluta röka har du inte cigaretter hemma - tänk på samma sätt med maten. Godis, bullar, glass, vitt bröd, kakor, läsk, chips ska bort. Ägg, makrill, grönsaker, kycklingfilé, tonfisk, olivolja, bönor/linser, knäckebröd (på råg och surdeg) är bra alternativ!

3. VIT MÅNAD: Efter helgerna är det bra läge att köra en vit månad. Alkohol påverkar förbränning och hungerskänslor. Rensa dina inre organ från alkohol så ska du se att fettförbränningen också blir högre!

4. KÖR EN STRIKT GI-MÅNAD: Om din målsättning är att gå ner i vikt så börja med en strikt GI-månad för att få en turboeffekt på fettförbränningen. Rensa kroppen från alla onödiga kolhydrater så tvingar du levern att omvandla fett till energi (ketoner). Kör i 2-6 veckor.

5. SMARTA TRÄNINGSSÄTT: Öka din förbränning (och välmående) genom att träna smart. Tänk på att vardagsmotionen ofta är viktigare än en timme på gymmet. Bestäm dig för att gå eller cykla till jobbet, ta en morgon- eller kvällspromenad. Har du justerbart skrivbord så stå upp och arbeta - det ökar förbränningen och är skonsamt för ryggen!

Vill du ha extra hjälp så finns jag på följande sajter:

www.giviktkoll.se  - Sveriges största GI-sajt med 3-stegsprogram och daglig expertchat
www.giboxen.se - Hemleverans av färdiglagad GI-mat. Lunch och middag för bara 99kr/dag

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skall börja nästa måndag med Fas 1 GI och skall köra ca 1 månad med de. Men jag brukar baka ett bröd med riven ost, ägg och fiberhusk. Är detta okey att äta under fas 1, eller skall jag undvika fiberhusk?
Tack på förhand!!

Pierre i Skåne sa...

Hej Ola!

Har testat gi glass, Avestaglass har gjort en LCHF glass sötad med stevia, det fanns chokladbomb och vanilj, testade chokladbomb, glassen var jättegod, inte så söt, mycket chokladsmak, det står på förpackningen "För dig som älskar glass men inte socker" men en av ingredienserna är glykos, är inte det en form av socker? Känner mig lurad, eller?

Hälsningar Pierre

Anonym sa...

Vore tacksam för tips på bra mellanmål som inte kräver kylförvaring på några timmar. Till min student till son som inte har tillgång till kylskåp på skolan.

Brisa Drummond Sjölin sa...

Hej Ola!

Enligt olika undersökningar verkar det som om det finns en nyhet på brasilianska marknaden som lovar hålla blodsockret i schack samtidigt som gör att aptiten minskar ett slag: grönbananmjöl.

Det kan man köpa i olika hälsobutiker eller göra själv hemma genom att torka gröna bananer i ugnen och sedan mala i en mixer.

Har du hört talas om det förut? Hur skulle det fungera ur ett GI-perspektiv?

Här får ni en länk till en brasiliansk sida (översatt av Google Translate) med lite information om ämnet:

http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=sv&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.gigaconteudo.com%2Ffarinha-de-banana-verde-auxilia-na-perda-de-peso&act=url

Med värme,

Brisa

Ola Lauritzson sa...

@Ananym, yes fiberhusk är ok också fas 1. Kör hårt! :)

Ola Lauritzson sa...

@Pierre, intressant med glassen. Jo, glukos är socker (druvsocker = GI 100).
Vore intressant att se hela ingredienslistan och näringsinnehållet...

Ola Lauritzson sa...

@anonym2: bra mellanmål kan vara valnötter, mandlar, hasselnötter. Även frukt funkar förstås. Kanske en rågkuse (surdegsbröd på råg) funkar ju att ta med till skolan (med lite ost och skinka).

Ola Lauritzson sa...

@Brisa: intressant - det ska jag kolla upp! Är bortrest denna veckan men tittar lite närmare när jag är tillbaka i nästa vecka!

Annie sa...

Jättebra tips! :) fortsätt inspirera, du är grym!