måndag 8 oktober 2012

Hälsodagar i Varberg samt tips på bräserat lamm

Just hemkommen från några sköna dagar på Varbergs Kurort där jag höll föredrag och passade på att bli lite ompysslad i deras SPA. Väldigt trevligt ställe, och väl värt ett besök om du inte varit där.

Vill också passa på att tipsa om ett gott "recept". I slutet av förra veckan började jag tillreda delar av de 20 kg lamm som jag fått levererat hem från en gård i Uppland. Fick några gäster på besök och bestämde mig för att bräsera lammbog - väldigt gott.

Ungefär så här gjorde jag:
Bryn köttet så det får fin färg på ytan. Lägg sedan i en panna, häll på rödvin, lök, vitlök, lagerblad, pepparkorn, salt, buljong och massor med rosmarin. Baka i ugn på låg värme i mååånga timmar (i mitt fall 75 grader i 8 timmar). Använd kött- och vinskyn för en god sås genom att reducera till ca hälften.
Kan lova att det blir underbart gott! :)

3 kommentarer:

Brisa Drummond Sjölin sa...

Hmm det ser så gott ut!
Ola, många inom LCHF (om inte alla) behåller bra avstånd från sojaprodukter som bönor, mjöl och mjölk. Det säger att det är väldigt skadligt för kroppen och bla bla bla. Jag har sett några GI-recept med sojamjöl i pajdegen till exempel och blir ganska förvirrad.
Är det skadligt eller ej? Vad har du för åsikter om det?

Ha det fint!

Brisa

Ola Lauritzson sa...

Hej Brisa, soja har ett högt innehåll av protein och omättade fettsyror, ca 5% kolhydrater. Möjligen kan kolhydratmängden vara för hög om du kör strikt LCHF. Sen kan också sojaprodukter vara genmodifierade (GMO). Och då blir det snarare en livsmedelsetisk fråga. Vilka är de generella skälen till att dina vänner avråder från soja?

Brisa Drummond Sjölin sa...

Hej Ola!

Tack för feedback. De påstår så många olika saker att jag, som älskar sojaprodukter och växte upp med sojaprotein på bordet nästan varje vecka, blir bara rädd.
De använder sig av olika forskningar för att säga att soja:

* Ökar risken att utveckla allergi

* Orsakar minnestörningar och hormonpåverkan

* Spädbarn som dricker modersmjölksersättning baserad på soja har upp till 20 000 gånger mer östrogen än andra spädbarn

* Innehåller giftiga substanser

* Blockerar upptaget av essentiella mineraler bl.a. (koppar, magnesium, zink)

* Försvagning av immunsystemet och minskning av sköldkörtelns aktivitet

Dessa var bara några exempel. Låter det inte skrämmande? Ska man lita eller ej på det man läser?

Ha det fint!