fredag 19 oktober 2012

Träningstips i höstrusket

Clara och jag, nöjda efter vårt senaste intervallpass
Nu när det blivit så förbaskat kallt, mörkt och blött ute så tänkte jag tipsa om en effektiv träningsform som jag brukar köra tillsammans med min kollega Clara på löpbandet på gymmet. Träningen tar bara 25 minuter och vi kallar det för "Norska skidlandslagets intervallträning". Har dock ingen aning om Norrmännen tränar så, men det låter ju bra... :)

Så här enkelt är det (börja med att värma upp några minuter):

  1. Kör fyra minuter på riktigt hög hastighet och gärna med lutning - det ska vara så tufft att pulsen nästan når max när du är färdig (jag kör just nu på 15,2 km/h, dock utan lutning).
  2. Kör tre minuter på långsammaste jogginghastigheten genom att dra ner hastigheten på bandet (jag kör på 10 km/h).
  3. När de tre minutrarna av "vila" när mar sig slutet så hoppa av bandet och skruva upp hastigheten till samma nivå som den första intervallen. Hoppa på bandet och kööör!
  4. Sen är det dags för tre minuters "vila" igen. 
  5. Upprepa så att du kör fyra snabba intervaller, dvs till du når 25 minuter. 
  6. Avsluta med att varva ner och stretcha. Allt är färdigt på mindre än 30 minuter och du kommer garanterat att känna dig trött och nöjd. 

Intervallträning är extremt effektivt även om ditt mål är att springa längre. Genom att få upp pulsen till max ökar du hjärtats kapacitet och vänjer musklerna (och huvudet) vid att springa fortare utan att det känns jobbigare. Att träningen inte tar så förbaskat mycket tid känns ju inte som en nackdel...

Trevlig helg!!

2 kommentarer:

Bodil sa...

Tack - detta var vad jag behövde för att övertygas att sätta igång :)

Medveten Kost sa...

Lätt och enkelt tips. Tack! / Liselotte medvetenkost.se