fredag 14 maj 2010

Prenumererar du på matkassar?


På senare tid har det dykt upp ett antal företag som erbjuder prenumeration på matkassar och recept. Middagsfrid, Linas Matkasse och Matkomfort är några exempel.

Varje (eller varannan) vecka får man en matkasse och recept för ett antal middagar direkt hem till dörren. Ganska praktiskt - och riktigt roligt. Och faktiskt inte så mycket dyrare än vad det skulle kosta att köpa maten direkt i affären.

Är du matprenumerant? För- och nackdelar? Vilken leverantör ska man välja?

14 kommentarer:

Helene sa...

Jag har tittat på hemsidan för Linas matkasse och den verkar riktigt bra och billig!! Men jag är rädd att det inte är så GI-bra. Att de lägger till mycket ris etc för att fylla ut portionen och att det inte räcker till 4 personer om man som jag äter extra av proteinet.
Men jag vill gärna testa!

Isabel sa...

Hej Ola!
Helt annan fråga än ditt inlägg.

Jag undrar om Kesella kvarg 10% är godkänt i GI sammanhang? Som mellanmål tex med frysta bär i?
Och när kan man börja äta bulgur, fullkornsris och sånt om man börjar med GI?

Pernille sa...

Jag har Linas Matkasse och jag älskar det - trots att jag får fixa lite med recepten eftersom jag dels inte tål mjölkprotein och dels gärna vill ha det lite mer GI-anpassat. Så jag byter ut vitt ris mot råris eller bulgur och lägger till extra grönsaker ibland - och byter ut alla mjölkprodukter. Vi är två vuxna i hushållet och maten räcker allt som oftast till två middagar för oss - dvs. fyra portioner som det ska.

Fördelen är att jag slipper tänka - någon annan har tänkt, planerat och handlat varannan vecka. Superbra! En annan fördel är att vi får lite annan mat än vi brukar och att jag lär mig laga lite nya rätter som jag vanligtvis inte har på standardrepertoaren. Och inte minst - eftersom alla inköp och alla recept finns hemma är det enkelt att bestämma att den som kommer hem först drar igång med nån maträtt.

Pernilla sa...

Jag har haft Middagsfrid i drygt ett år nu och är helnöjd! Alltid bra råvaror och annorlunda recept. Skönt att slippa tänka och planera och framförallt, slippa handla! Middagsfrid satsar på ekologisk, klimatsmart mat och oftast får man KRAV-godkänd råvara. Jag och familjen får mer tid tillsammans och faktiskt tycker vi att matkontot minskat radikalt. En annan fördel är att tonårsgrabbarna hittat ett nytt intresse, inte sällan överraskar de med att ha middagen klar när man kommer hem, så gott och lättlagat! Det kallar jag matglädje!

Ola Lauritzson sa...

Isabel, Kesellan är helt ok. Gott dessutom! Och visst får du äta råris, vildris, fullkornsbulgur, quinoa mm. Alla har bra näringsinnehåll och godkänt GI. Det är egentligen bara under den mest strikta fasen som jag beskriver i mina böcker som du ska vara återhållsam.

Ola Lauritzson sa...

Tack för svaren om matkassar. Blir sugen att starta ett liknande koncept med GI-mat!

Pernille sa...

Jaaa Ola - GI-matkassar skulle vara SÅ bra, plus i kanten om de även är klimatsmarta och med ett visst ekotänk!

Finessan sa...

Vi har Linas här hemma och är helnöjda! Det är bra mat med fina råvaror, ofta ekologiskt. GI-rätt går att fixa enkel genom att byta ut potatis etc, men de har ofta fullkornsprodukter, matvete och dylikt i kassen. Det är rejält med mat, även proteiner, som räcker gott och väl till oss två vuxna och en varsin matlåda dagen efter.

GI-kassar skulle vara lysande!

Susanne sa...

Har precis anmält min till Linas Matkasse, skall testa några månader och se hur det är.

Ett liknande koncept med GI-anpassat skulle vara grymt bra!

MK sa...

Vi har Linas och tycker det är superbra. Händer att det är vanligt vitt ris ibland, men det går ju enkelt att byta ut mot tex quinoa eller råris. Maten räcker gott och väl till mig och min sambo (vi äter nog ganska normalstora portioner för tjej resp kille) och det blir alltid över till minst två matlådor.
GI-kassar låter jättebra. Men vi bor på en liten ort så jag hoppas isf på leverans även dit.

/MK

Anonym sa...

Hej Ola!

Jag har haft Linas matkasse i ett halvår och är otroligt nöjd. Bra, lättlagad och god mat. Man får prova saker man vanligtvis inte tänker på att köpa. Alltid en fiskrätt, kötträtt och en vegetarisk rätt. En kasse är lika med 20 måltider och detta inkl. hemkörning till dörren kostar 729 kr. Skulle du starta samma tjänst med samma pris fast med GI-mat skulle jag byta direkt. /Maja

Unknown sa...

Jaaa! Hoppas att du Ola eller ngn kommer att starta en "Olas matkasse" med GI-mat, då kommer jag definitivt att köra det!!! Vi har kört GI nu ett tag (lite av och på men på det stora hela) och även haft Linas matkasse, men jag tycker det är alldeles för mkt kolhydater, även om rätterna är jättegoda. :) De kunde åtminståne haft fullkornsprodukter. Så det kan vara en grym idé faktiskt! ;)

Mvh Lina Cronzell

Made in Japan sa...

Jag har haft Matlycka.se i drygt ett år och är helnöjd! Alltid fräscha grönsaker och svenska råvaror och lättlagat och nyttigt. Det bästa är att allt följer så att man inte behöver kompleteringshandla något. Skönt att slippa tänka och planera och slippa tänka på vad man ska ha hemma som med middagsfrid och linas, där ska man tänka på att ha mycket hemma för att kunna laga veckans middagar det slipper jag, skönt : ) Det har förenklat för mig och min familj oerhört mycket, och det är supergott!! Det är äkta matlycka!

Anonym sa...

åh vad jag saknar gi-kasse!!!! Du skulle bli först med det då Ola!