måndag 3 maj 2010

Lite sömn kan ge bukfetma

Kvinnor som sover mindre får större buk och bredare midja jämfört med kvinnor som sover minst åtta timmar per natt. Lite djupsömn och drömsömn ökar också risken för bukfetma, visar en studie bland kvinnor i Uppsala. I studien framkommer det att bland extrema kortsovare, de som sover mindre än fem timmar, var midjeomfånget i medeltal nio centimeter större än bland dem som sov åtta timmar eller mer.
– Dessa samband mellan kort sovtid och bukfetma var särskilt starka för yngre kvinnor, säger sjuksköterskan Jenny Theorell-Haglöw vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, till Upsala Nya Tidning.

Totalt deltog 400 kvinnor i en natts sömntest och genomgick en hälsoundersökning där de fick midjemått och bukhöjd mätta. Deltagarnas sömntid och längden på de olika sömnstadierna registrerades. Enligt forskarna bakom studien finns det flera tänkbara förklaringar till att sömnen ökar fettillväxten i buken.
– Både kort sovtid, kort drömsömn och kort djupsömn rubbar produktionen av kortisol och tillväxthormon på ett sätt som kan bidra till att driva kroppsvikten uppåt. Kort sovtid innebär också mer vaken tid med möjlighet att äta, kommenterar Theorell-Haglöw.

Källa: Netdoktor

6 kommentarer:

Carina sa...

Jag kollade i natt hur många timmar jag sov och det var... första vändan 5,5 timmar sen slummrade jag om och sov i ca 45 minuter... Jag sover väldigt sällan mer än 6 timmar per natt.

Ola Lauritzson sa...

Det låter lite. De flesta behöver sova ca 7 timmar. Men det finns förstås individeulla skillnader. Känner du dig utvilad efter 6 timmar?

Ted sa...

Gäller bara brudar eller hur? Som kille kan man fortsätta maxa dagen genom att sova lite och dricka massor av kaffe!

Ola Lauritzson sa...

haha...Ted vilken härlig insikt! Yes, det är förstås bara tjejer som behöver sova!

Ted sa...

Sova kan man göra på hemmet...Carpe diem!

Carina sa...

Nej Ola, jag känner mig sällan utvilad tyvärr. På vardagarna vill man ju se på tv på kvällarna samtidigt som man går upp tidigt på morgonen bara för att få komma hem i tid efter jobbet. Sen på helgerna så har jag morgonpigga barn så inte ens då får jag sova några åtta timmar. :(