tisdag 25 maj 2010

Tallriksstorleken styr hur mycket du äter


Storleken på tallrikar, glas och bestick som säljs i butiker tycks bara bli större för varje år som går. Och studier visar att tallriksstorleken har en direkt korrelation med hur mycket vi äter.
I ett experiment serverades försökspersoner en middag med enda skillnaden att halva gruppen fick tallrikar med 25 centimeter i omkrets och den andra gruppen tallrikar med 33 centimeter i omkrets. Personerna fick servera sig själva. Och det var förstås exakt samma mat som alla bjöds på. Resultatet var slående. Gruppen med de mindre tallrikarna åt igenomsnitt 22 procent mindre än den andra gruppen.

Ett liknande test gjordes på en biograf. Besökarna fick popcorn till filmen. Alla serverades så stora förpackningar att de inte orkade äta upp allt, men några av dem fick den allra största familjeboxen medan de andra ”bara” fick en stor förpackning. Trots att alla fick mer än de orkade äta, och att ingen av dem visste att du utsattes för ett experiment, visade det sig att biobesökarna som fick den allra största förpackningen åt 45 procent mer än de som fick den något mindre förpackning.

Ett effektivt smalknep är sålunda också det enklaste: välj mindre tallrikar och mindre förpackningar så stoppar du i dig färre kalorier. Samma sak gäller med all sannolikhet också det vi dricker. Har du en 2 liters läskflaska framför dig dricker du mer än om du har en mindre variant.

7 kommentarer:

Bettythepotter sa...

Små tallrikar hade tanterna i "Helt hysteriskt" (gammalt TV-program från England - otroligt roligt.) De åt på dotterns dockservis.
Jag följer den här bloggen ibland, och det här med GI verkar spännande - fast samtidigt helt självklart. Allt handlar om energin; vilken som blir störst av den som går in respektive ut.
Jag skulle vilja jobba bort 3-5 kilo inför mina marathonbestyr nästa år (Problembild: jag blir så hungrig av att träna och ääälskar att småäta. Småbarnsfamilj (det är bara en bild - inget problem, he he)), och funderar på om jag ska vänta tills er nya bok släpps eller införskaffa den som heter "30 dagar GI" någonting?

Ola Lauritzson sa...

elital, att man blir hungrig av mycket motioner är helt klart. Och det är faktiskt ett av skälen att det är svårt att gå ner i vikt bara genom att träna. Det vill till att man kombinerar träningen med bra mat för att få effekt.

Nya boken kommer ju inte förrän i januari så jag tycker du ska kika i GI Dag för dag. Vill du inte köpa den går den säkert att låna på biblioteket.

Linda Jönsson sa...

Jag är tjock och har börjat bearbeta mig själv till att gå ner i vikt. Och faktiskt har jag lyckats gå ner 5 kg utan att "offra" något. Jag funderade ett tag på vad det berodde på och kom på att jag har börjat ta en mindre tallrik här hemma. Och jag blir mätt. Så visst stämmer studien, att man äter mer ju mer man har framför sig.

Jag vet att min största bov är coca cola, och en vacker dag ska jag sluta med den.

jjjjjjjjjjjjj sa...

longchamp longchamps
dior glasses
yeezy boost 350 v2
longchamp bags
longchamp handbags
yeezy
retro jordans
tory burch sandals
curry 5
http://www.kobeshoes.uk

Anonym sa...

my review here d0d66r6p56 good quality replica bags replica goyard bags replica bags nyc find q6e57w5t55 replica bags and watches replica bags in china replica gucci handbags n3v99s4z44 replica bags nyc

thealey sa...

m3p98q5u22 m7y58e9t86 w6r24j3h76 b4d19e8c66 m0q93g7g27 m2l32c8j05

bateys sa...

b4p27c1g34 h2g70t5o26 s3c01h6h18 y4r04q0u31 g2q96h7g06 l8a27s9e55