fredag 6 augusti 2010

Vamos a la playa!

10 kommentarer:

Ola Lauritzson sa...

Semester!

Alexandra sa...

Oj du har semester men jag testar!Jag har en liten fråga som jag hade blivit överlycklig om du svarade på:

Jag tänkte göra ett ryck nu inför hösten och gå ner några kilon. Jag har hyfsat bra koll på vad jag ska äta överlag men frukosten har de senaste dagarna varit ett litet huvudbry.

Jag är inne i en period då jag är supersugen på fil med en apelsin, krossade linfrön och kanel. Min fråga till dig är om jag ska äta den 3%-iga filen eller 0.5 % A-fil, vad är bäst ur GI- och i detta fall i viktminskningssynpunkt.

Stort tack för en trevlig blogg och med förhoppning om en fortsatt skön sommar (det lilla som är kvar av den i alla fall!)

Anonym sa...

Har en fundering och kom då på att du ju är perfekt till att lösa denna. Om man vill äta så mycket ur medelhavsdieten (viktnedgång och hälsovinster)som möjligt trots att man är nöt och skaldjursallergiker, passar då GI bra och få framför allt GI-viktkoll? Vad är skillnaden mellan dessa dieter egentligen? Har börjat försöka äta lågkolhydratskost nu och har ett gammalt medlemskap kvar i Viktklubb.se men detta synkar ju inget vidare bra måste jag säga, där fokuseras det ju mest på lightprodukter och kalorier.

Suzan sa...

najs!!! jag har också semester men är inte på ngn strand utan ute på landet =)

Anonym sa...

Har Ulrika Davidsson "övergett" GI tänket? Hon är ju GI expert på a-bladet men kallar sig ju LCHF'are på facebook + har en ny bok om detta nu? Blir lite konfunderad. Är ju ändå en viss skillnad mellan dieterna.

Hoppas att du har en härlig semester :)

Ola Lauritzson sa...

Alexandra,
Fil har faktiskt lågt GI så du behöver inte vara så bekymrad. Själv väljer jag alltid 3%. Om du är i den striktaste GI-fasen försök hålla dig mellan 20 och 40 gram kolhydrater per dag. En tallrik fil med en apelsin motsvarar ungefär 20 gram, så det gäller att vara strikt i övrigt under dagen. Lycka till!!

Ola Lauritzson sa...

Anonym,
Medelhavsdieten i sin ursprungliga form påminner väldigt mycket om en balanserad GI-diet. Dvs mycket grönsaker, kött, fisk och nyttiga fetter (som olivolja). Dvs allt stämmer mycket väl överens med det som jag brukar förespråka, liksom många recept på GI Viktkoll. Nötterna får du ju dock skippa.
/Ola

Ola Lauritzson sa...

Anonym2,
Ulrika har inte övergett GI. Däremot ville hon skriva en bok om LCHF "på sitt sätt" som inkluderar mer grönsaker och omättade fetter. Sanningen är att det finns stora likheter med det som vi rekommenderar i den mest strikta fasen av 3-stegsprogrammet i våra andra böcker (även om det är mer fett än vad jag normalt rekommenderar).

Kul att veta är att jag och Ulrika kommer ut med en gemensam bok i januari som heter 6 kg på 6 veckor, vi håller just på att färdigställa den!

Anonym sa...

Blev lite konfunderad när hon skrev "vi LCHF'are" i samband med denna nya bok, därav min fundering. Hon är i alla fall hett omdiskuterad på flertalet LCHF forum nu..;) Ser fram emot dina nya projekt, spännande :)

Catarina sa...

Jag mår bäst av lågkolhydratkost med tonvikten på omättade och fleromättade fetter och mycket grönsaker och en del bär. Den extrema LCHF-dieten med nästan bara kött och smör är inget för mig - jag har prövat men gick varken ner i vikt eller mådde bra under tiden. Andra vittnar om ökade energinivåer, medan jag bara kände mig trött, däst och lätt illamående större delen av tiden.

Den renodlade GI-metodens fas 3 innehåller dock för mycket kolhydrater för mig - suget triggas direkt igång, även av nyttiga livsmedel som frukt och bönor.

Så för mig passar det utmärkt med en bok om lågkolhydratkost utan en massa smör, vispgrädde och blodiga biffar. Jag har förstått att många fungerar som jag - i tidningen Tara skriver kostrådgivaren Catherine Schück om LCHF-diet anpassad till kvinnor, där man får äta obegränsat med ovanjordsgrönsaker och kan byta ut kött mot t.ex. avokado. Så det verkar onekligen finnas ett könsperspektiv på LCHF-kosten också - kvinnor tycks mindre trakterade av blodiga biffar med gräddsås, men de kan ändå vara betjänta av att äta lågkolhydratkost och ligga närmare LCHF än GI.

Inom LCHF-rörelsen kan det ibland tyvärr bli lite av "du skall inga andra metoder hava jämte mig", och att någon skulle kunna förorda BÅDE GI OCH LCHF verkar i mångas ögon vara rena helgerånet. Jag undrar varför...nyligen läste jag en bok om s.k. metabolic typing, och där lärde jag mig att vi har olika genetiska förutsättningar att tillgodogöra oss olika näringsämnen. Det kan förklara varför vissa mår toppen av LCHF i dess mest extrema variant, medan andra mår bäst av GI:s balansfas och ytterligare andra (som jag) hamnar någonstans i mitten. De som mår bäst av LCHF är proteintypen, de som mår bäst av mycket kolhydrater av den långsamma typen är kolhydrattyper och de som hamnar mitt emellan kallas blandtypen. För mig var detta den första vettiga förklaring jag sett till varför vare sig renodlad LCHF med mycket animaliskt fett eller GI:s balansfas uträttat samma underverk för mig som för personer i min omgivning. Förmodligen behöver jag befinna mig någonstans mitt emellan rivstarten och nystart för att må bra och få optimala resultat. Kanske kan man kalla detta någon sorts LCHF light, och Ulrikas metod verkar passa mig perfekt. Jag bor inte i Sthlm så jag har tyvärr inte kunnat anmäla mig till hennes kurser, men jag ser fram emot boken!