tisdag 3 augusti 2010

Findusdomen - rätt eller fel?


I förra veckan fälldes matproducenten Findus av Förvaltningsrätten för att man på sina frysta färdigrätter anger vad maten inte innehåller, t ex "utan onödiga tillsatser", "utan konserveringsmedel", "utan transfetter" och i ett fall "utan smakförstärkare".

Förvisso är det beklämmande att man ska behöva upplysa konsumenter om vad maten inte innehåller. Likväl kan jag tycka att det har ett konsumentvärde att veta att man slipper tillsatser i mat. Frågan berör sannolikt även de frysta färdigrätter som jag utvecklat tillsammans med Dafgård. Vi har ju lagt ner ett jättejobb för att undvika tillsatser i maten och det är klart att vi är stolta över det. Och vill tala om det för alla som köper maten.

Svår fråga. Har du någon åsikt?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan ju fundera på vem som anmälde Findus.. en konkurrent som inte är så noga med den mat som de säljer?? Kan ni inte skriva något i stil med "mat med endast naturliga smaker"? Då anger ni ju inte vad som inte finns i utan vad som finns....

Ola Lauritzson sa...

Fick en bra kommentar på Facebook också. Hur går det med uttryck som "glutenfritt" och "laktosfritt"?

Trillian sa...

Jag tycker det är jättebra att det står så med tanke på att det mesta i butikerna innehåller tillsatser. Och jag blir gärna informerad om motsatsen. Nu för tiden köper jag inte halvfabrikat längre pga alla jkla tillsatser, men såg jag en sånt positivt meddelande så skulle jag kanske överväga det nån gång när inte tiden räcker till. Väldigt konstig att de blir fällda för en sån sak. Snacka om att prioritera helt fel. Fäll istället alla fuskande livsmedelsföretag. Grrr

Martin A. sa...

Eller än löjligare blir det ju när man drar det till "Cola Light - Den sockerfria läsken" eller Alkoholfri öl.

Liknelserna går ju att dra i oändlighet. :) Det är väl bara att stämma Förvaltningsrätten.. Vi lever väl i USA.. eller? ;)

Babsan sa...

Medvetna konsumenter ställer krav!!
Industrin behöver skärpa till sig om de vill att vi ska köpa deras produkter. I ett marknadsföringssyfte är det ett måste snart för tillverkaren att anger innehållet, därmed tillsatserna!
/Babsan

Mie Karlström sa...

Nu har jag inte läst domen från FR så jag vet egentligen inte vad jag ska tycka, än.
Visst är det bra att man anger vad som inte finns, så länge det inte sker på bekostnad på annan information gällande innehållet.
Rent spontant tror jag nog att jag hellre vill veta vad som finns, än vad som inte finns. Därifrån kan jag själv välja produkter som är bra för mig.
En bra början till det är att skippa det färdiga t.ex. ;)
Fast det är egentligen en annan fråga!

Mie Karlström sa...

Nu har jag inte läst domen från FR så jag vet egentligen inte vad jag ska tycka, än.
Visst är det bra att man anger vad som inte finns, så länge det inte sker på bekostnad på annan information gällande innehållet.
Rent spontant tror jag nog att jag hellre vill veta vad som finns, än vad som inte finns. Därifrån kan jag själv välja produkter som är bra för mig.
En bra början till det är att skippa det färdiga t.ex. ;)
Fast det är egentligen en annan fråga!

jjjjjjjjjjjjj sa...

adidas shoes for women
golden goose starter
red bottom shoes
fila outlet
curry 4
rolex replica
kd shoes
fila online shop
louboutin shoes
adidas superstar

jjjjjjjjjjjjj sa...

hermes handbags
off white nike
asics shoes
lebron 14
golden goose
michael kors factory outlet
yeezy
golden goose sneakers
authentic jordans
balenciaga triple s