måndag 8 november 2010

Diabetes - en pandemi


I dagens SvD finns en bilaga om diabetes, en sjukdom som sprider sig med otrolig hastighet över hela världen. Titta på bilden ovan som visar den procentuella andelen av ett lands befolkning som beräknas lida av diabetes 2030. Otäckt. I Västvärlden förväntas närmare 10% lida av diabetes om 20 år. USA, Mellanöstern och Portugal sticker ut som värstingar. Något förvånande är att Storbritannien ligger relativt lågt trots att överviktsproblemen där är bland de värsta i Europa. I Sverige är 385 000 människor diagnostiserade med diabetes 2, ungefär lika många beräknas ha diabetes 2 utan veta om det (ännu).

En annan märklig sak är att bilagan (som finansieras av Diabetsförbundet) knappt nämner något om hur man kan ändra kosten för att minska problemen - och minska risken för att drabbas i framtiden. Det pratas bara om hur man kan lindra besvären och att just övervikt är en riskfaktor.

GI-metoden utvecklades ursprungligen för personer med diabetes. Utmaningen var att förstå vilken mat som har minst påvkerkan på blodsockeret (som i sin tur påvkerar insulinproduktionen). Att andra hälsovinster (inkl viktminskning) kom med på kuppen var närmast en slump.

De senaste åren har jag fått mängder med mejl från personer med diabetes som kraftigt kunnat minska sitt insulinintag (och i vissa fall helt slutat) när de börjat med GI-metoden.

Är det därför inte märkligt att jag inte någonstan hittar ordet GI i bilagan?

9 kommentarer:

Tina sa...

Det är inte alls märkligt att du inte hittar GI i bilagan om diabetes. Annika Dahlqvist för ju en ojämn kamp mot Socialstyrelsen i detta fall också, likt många andra GI/LCHF-anhängare. Tyvärr verkar just dietisterna inte vara så duktiga på att förnya sig och trots att det är fler sjukdomar som uppstår, exempelvis kroniska tarmsjukdomar, av denna kost verkar ingen vilja ta i det ordentligt.

Det är många med kroniska tarmsjukdomar som testar GI och LCHF och mår bättre av det eftersom de då skippar raffinerade kolhydrater som förvärrar sjukdomen. Tyvärr vägrar dietisterna även här att upplysa folk om detta. Skandal är ett ord jag osökt kommer att tänka på...

Christer sa...

Både Intressant och skrämmande! Noterar också att Malaysia, Korea och Singapore sticker ut (ser det ut som, bilen är dock väldigt liten...) i deras prognos...det fanns månne inte någon källangivelse att referera till i deras bilaga?

Ola Lauritzson sa...

Källan är www.diabetesatlas.org

Maria Winter sa...

Min dietist rekommenderade GI metoden och dina böcker om det Ola.

Alla dietister är inte mot GI, men jag kan se jag hade tur att hon gav mig det rådet.

Katharina

Anna sa...

Hej,

Ja det är skrämmande och satt faktiskt och tänkte på detta idag. Jag har diabetes typ 2 i familjen och började för knappt 2 mån sen med att äta enligt GI-metoden. Jag hoppas att kunna förebygga eller iaf försena att råka ut för denna hemska sjukdom som tagit livet på så många, däribland mina släktingar skulle jag säga indirekt. Nu har min pappa sen han fått diagnosen verkligen tagit till sig GI-tänket vilket jag är glad för.

Jag är idag 30 år och har ingen övervikt, tränar bra och folk undrar varför jag äter enligt GI-metoden jag som är så smal. Jag får då förklara att för mig är det ingen diet, för mig är det en livsstil som gör att jag mår bra och håller mig frisk.

Tack för bra läsning i dina böcker och ser fram emot att höra dig prata på Stockholmsmässan på lör!

Mvh

Anna

Anki sa...

Nu är det väl LCHF som tagit egen "patent" på sin kost som botemedlet mot diabetes. De kallar den ju t o m diabeteskost av och till.

Min morbror äter GI och är fri från medicinering, det visar ju att även GI fungerar alldeles utmärkt :)

Ola Lauritzson sa...

Domonatrix, Anna och Anki, kul att höra om era erfarenheter - hoppas att det sprider sig i vidare kretsar om att kosten kan hjälpa många med diabetesproblem!

Anonym sa...

Hej Ola!

Jag har en fråga som jag hoppas att du eller någon av dina bloggläsare kan hjälpa mig med:

Jag har varit överviktig i hela mitt vuxna liv, ca 20 år. Jag har gått hos läkare och dietister. Jag har fått diverse program och pulverdieter som alla bara lett till högst övergående viktnedgång och några extrakilon i slutändan. Jag har varit med i Viktväktarna i omgångar men alltid gått upp allt och lite till. Nyligen fick jag några av dina och Ulrika D:s böcker av en kompis och det var som en otrolig aha-upplevelse...plötsligt började jag ompröva allt jag lärt mig, t.ex. om fettets farlighet och fruktens nyttighet.

Min läkare är förbryllad över att mitt midjemått inte påverkas nämnvärt av några kilos viktnedgång. Det är som om jag fortsätter att lagra bukfett även om jag med VV lyckas gå ner några få kilon. Det känns som om kroppen går på sparlåga, trots att jag tränar oerhört mycket (jogging 1 mil 2-3 ggr/vecka, spinning- och aerobicpass flera ggr/vecka, simning och dagliga promenader). Alla säger till mig att jag borde se ut som en sytråd, men faktum är att det är näst intill omöjligt för mig att gå ner i vikt - åtminstone inte utan att plågas konstant, och det varken vill eller orkar jag (tilläggas kan att jag medicinerar för låg ämnesomsättning sedan 10 år men enligt läkare är rätt inställd och därmed ska ämnesomsättningen inte vara något problem). Förmodligen är det just det ständiga (söt)suget som ligger bakom alla mina tidigare misslyckanden.

Jag har börjat fundera på om jag har det metabola syndromet, och om jag i så fall skull vara betjänt av att dra ned på kolhydraterna. Eftersom jag just nu är med i VV blir det mycket fullkornsprodukter, lågfettprodukter och frukt.

Enligt din/era erfarenheter, är GI eller LCHF bäst om man har övervikt, bukfetma (112 cm i midjemått), högt blodtryck och fastesocker nära övre normalgränsen? Jag skulle inte ha några som helst problem att följa GI, men däremot skulle jag ha oerhört svårt att äta rött kött, vispgrädde, bacon och smör i större mängder. Jag älskar grönsaker, fisk och baljväxter och skulle hellre bli vegetarian än LCHF-are. Större mängder fett tycker jag lätt blir äckligt. Men är GI effektivt när det verkar ha gått så långt som i mitt fall (min läkare sa vid mitt senaste besök att jag definitivt ligger i riskzonen för diabetes, trots att jag alltså följer de officiella kostråden (kostcirkeln) och motionerar så gott som varje dag)? Vad säger dig din erfarenhet som kostrådgivare?

Vilket råd skulle du ge mig för att komma igång och få en kickstart? Det vore också jätteintressant att få ta del av andras liknande erfarenheter.

Tack på förhand - och tack för fantastiska böcker med underbara recept!

Susanna

jjjjjjjjjjjjj sa...

tory burch shoes
lacoste outlet
adidas stan smith shoes
nike dunk shoes
cheap oakley sunglasses
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
yeezy shoes
fila
jordan 6