måndag 22 november 2010

GI-diet gör dig glömsk...

Dagens löpsedel. Intressant nog beskriver man LCHF-dieten i artikeln inte GI.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är så trött på dessa kvällstidningar som pendlar mellan att höja en diet till skyarna och nästa vecka såga den fullständigt, utan att ens ha koll på de olika metoderna. Det är tyvärr inte ovanligt att journalister, t o m s.k. medicinska reportrar, blandar ihop GI och LCHF. Trots allt som skrivits, både i tidningar och i bokform, fortsätter många att blanda ihop dem. När jag berättar för människor i min omgivning att jag levt enligt GI i tre år får jag ofta reaktionen: "Men det är farligt i längden att inte äta några kolhydrater!"

Lika övertygad som jag är om GI-metodens förträfflighet, lika övertygad är jag (numera) om LCHF-metodens brister och risker. Jag får faktiskt intrycket att LCHF för en tynande tillvaro; allt fler forskarrapporter tyder på att LCHF-kost trots allt inte är idealisk för människor, och allt fler användare vittnar om diverse problem - allt från förstoppning och trögtänkthet till viktuppgång (ja, faktiskt) och försämrade kolesterolvärden. Ingen LCHF-förespråkare har mig veterligt lyckats bevisa en gång för alla att vi människor är skapta att äta kött och animaliska fetter och inte vegetabilisk föda. Och bristen på lyhördhet och respekt för avvikande åsikter inom LCHF-rörelsen lär inte öka dess popularitet - åtminstone inte på sikt.

Susanna

Anonym sa...

Saker är ju även den att när det är positiva studier på low carb dieter så tar LCHF gärna åt sig "äran" men när det står något negativt så pekar man genast åt GI hållet, detta skapar ju förvirring och oinsatta. Antar att det finns väldigt många inom LCHF som egentligen äter enligt GI per definition men inte vill tillstå detta då GI är något väldigt negativt i dessa kretsar (vara med eller emot, något man blivit väl bekant med i deras bloggar). Trist är en kvällstidning spär på fördomar och okunskap när inte ens de som kvällstidningsjournalister bemödar sig ta reda på skillnaden.

Anonym sa...

Hej Ola!

Jag har en fråga som jag hoppas du kan/vill besvara här (jag har funderingar på att gå med i GI Viktkoll men vill gärna kolla så att jag är på rätt väg först):

Jag har pendlat mellan normal- och övervikt i 20 år (är 40 idag) och det är stört omöjligt för mig att hålla vikten när jag väl gått ner. Jag har varit med i Viktväktarna tre gånger sedan 1997 och gått ner mellan 20 och 30 kg varje gång, men alltid gått upp allt (och lite till) efteråt. Däremellan har jag varit med i Viktklubb, Cambridge och t o m ätit Reductil (som hjälpte, men det är numera indraget). Jag har alltid tänkt att det beror på dålig karaktär, men faktum är att jag nästan alltid är hungrig/sugen och det förstör alla mina försök att hålla vikten på sikt. Nu har jag gått med i VV igen, men den här gången går det mycket trögare och jag går inte längre ner ett kg i veckan som jag gjort tidigare. Jag äter mycket frukt och fullkornsprodukter som enligt VV mättar bra och ger få eller inga points, men faktum är att jag tycker att jag blir HUNGRIGARE sedan jag ätit t.e.x råris än jag var före måltiden, trots att råris enligt VV har hög mättnadsfaktor. Så nu undrar jag om problemet är att jag är kolhydratkänslig och skulle vara betjänt av att dra ned på kolhydraterna under en tid för att kunna gå ner i vikt? (Jag har även prövat medelhavsdieten men tycker att t o m baljväxter och kikärter triggar suget)

Förr om åren, när jag viktväktade, blev jag alltid mätt av frukt och åt det som mellanmål för att spara points mellan måltiderna. Idag gör frukt mig hungrig.

Tilläggas kan att jag förutom övervikt har bukfetma (midjemått på 110 cm), högt blodtryck, något förhöjda LDL-värden, lite för lågt HDL och ett fastesocker inom normalintervallet men lite högre än det borde vara, enligt läkare. Jag tänker metabola syndromet...jag har alltid trott att det orsakades av överkonsumtion av snabba kolhydrater som vitt bröd, kaffebröd, snacks, läsk. Jag har eg alltid levt sunt, ätit mycket frukt och grönsaker, och inte varit mkt för sötsaker, men däremot har jag - som alla viktväktare - ätit mycket lättprodukter i mina dagar.

Kan GI-metoden/GI Viktkoll vara något för mig? Kanske någon av dina bloggläsare känner igen sig i min beskrivning? Tack på förhand.

Anna

Anonym sa...

Hej Ola!

Jag har en fråga som jag hoppas du kan/vill besvara här (jag har funderingar på att gå med i GI Viktkoll men vill gärna kolla så att jag är på rätt väg först):

Jag har pendlat mellan normal- och övervikt i 20 år (är 40 idag) och det är stört omöjligt för mig att hålla vikten när jag väl gått ner. Jag har varit med i Viktväktarna tre gånger sedan 1997 och gått ner mellan 20 och 30 kg varje gång, men alltid gått upp allt (och lite till) efteråt. Däremellan har jag varit med i Viktklubb, Cambridge och t o m ätit Reductil (som hjälpte, men det är numera indraget). Jag har alltid tänkt att det beror på dålig karaktär, men faktum är att jag nästan alltid är hungrig/sugen och det förstör alla mina försök att hålla vikten på sikt. Nu har jag gått med i VV igen, men den här gången går det mycket trögare och jag går inte längre ner ett kg i veckan som jag gjort tidigare. Jag äter mycket frukt och fullkornsprodukter som enligt VV mättar bra och ger få eller inga points, men faktum är att jag tycker att jag blir HUNGRIGARE sedan jag ätit t.e.x råris än jag var före måltiden, trots att råris enligt VV har hög mättnadsfaktor. Så nu undrar jag om problemet är att jag är kolhydratkänslig och skulle vara betjänt av att dra ned på kolhydraterna under en tid för att kunna gå ner i vikt? (Jag har även prövat medelhavsdieten men tycker att t o m baljväxter och kikärter triggar suget)

Förr om åren, när jag viktväktade, blev jag alltid mätt av frukt och åt det som mellanmål för att spara points mellan måltiderna. Idag gör frukt mig hungrig.

Tilläggas kan att jag förutom övervikt har bukfetma (midjemått på 110 cm), högt blodtryck, något förhöjda LDL-värden, lite för lågt HDL och ett fastesocker inom normalintervallet men lite högre än det borde vara, enligt läkare. Jag tänker metabola syndromet...jag har alltid trott att det orsakades av överkonsumtion av snabba kolhydrater som vitt bröd, kaffebröd, snacks, läsk. Jag har eg alltid levt sunt, ätit mycket frukt och grönsaker, och inte varit mkt för sötsaker, men däremot har jag - som alla viktväktare - ätit mycket lättprodukter i mina dagar.

Kan GI-metoden/GI Viktkoll vara något för mig? Kanske någon av dina bloggläsare känner igen sig i min beskrivning? Tack på förhand.

Anna

Babsan sa...

Ola, jag behöver ett tips! Jag ska på bokrelaesparty på torsdag, vad passar att ha med sig då?
Kram
Babsan

Anonym sa...

Dessa kvällsblaskor alltså... Måste få fråga, jag läste detta nånstans: Är du gay?
Hoppas det, för snygg är du! ;) haha

Ola Lauritzson sa...

Anna, det låter definitivt som du ska köra GI en period och se om du märker skillnad (helt säker på att du gör det!). Tror GI Viktkoll kan vara ett bra verktyg för att komma igång.

Hör av dig och rapportera hur det går!

Ola Lauritzson sa...

Babsan, blommor är ju alltid trevligt på en bokrelease. Man förväntar sig faktiskt inte så mycket (iaf inte jag) när det är bokrelease. Bara kul att folk kommer och uppmärksammar en!

Ola Lauritzson sa...

Anonym: när du kommer med så personliga frågor kan du ju inte gömma dig bakom en "anonym-alias"... :-)

Oskar Andersson sa...

My mistake! Har dock ingen blogg... :)

Charlotte sa...

Anna.
Du säger du blir hungrig. Du säger att du äter lättprodukter. Läs på innehållsdeklaratioenen vad dessa lättprodukter innehåller. En del innehåller ex. aspartam, ett sötningsmedel som är ett kemikaliskt syntetiskt gift som gör dig hungrig. Tro inte på lättprodukter bara för de heter så. Titta vad som är i produkten. Det är ofta kemikalier tillsatta vilka alltid har negativ verkan. Socker är bättre att äta än aspartam. Smör är bättre än margarin. Margarin är kemikaliskt upphettade transfetter som är direkt skadligt för blodartärer.