tisdag 31 maj 2011

Trött på hetsjakten på Kungen!


Ja, jag vet att idén att födas till en titel känns både otidsenlig och ologisk. Men saken är att jag är för monarkin. Kungahuset är bra för såväl kontinuitet som tradition, marknadsföring och kultur för Sverige. Att välja en president var femte år eller så, tycker jag inte alls är något bra alternativ.

Jag är trött på hetsjakten på Kungen och hans familj. Tycker hela den här debatten tagit fel proportioner och vill inte se fler skandalrubriker om att Kungen och hans vänner festat för sisådär tio år sedan. Snacka om storm i ett vattenglas. Är säker på att det är lobbyisterna i republikanska föreningen som ligger bakom drevet.

Jag är stolt över monarkin, och vill fortsätta vara det!

6 kommentarer:

Jocke sa...

Nä, det är klart det är ok att kungen har legat runt lite för 10 år sen och att Madde cashar in några miljoner av skattepengarna för att shoppa och dricka vin i New York. Lite otrohet och vanlig hederlig lathet får vi fan tåla, vi är ju ändå svenskar.

Anonym sa...

Det är bara en tokig rekrytering bara, det är allt.

Anonym sa...

Ja men att vara stolt över monarkin i sig behöver ju inte nödvändigtvis vara synonymt med att vara stolt över vår kungafamilj... (alltså min åsikt)

Du gör i alla fall ett strålande jobb som "kung" för GI-kosten. ;)

Anonym sa...

"Kung för en dag" skulle nog de flesta vilja vara. Men att vara Sveriges Statschef i 38 år är en helt annan sak. Kungen tar ansvar varje dag, ni kan somna om utan att nån bryr sig....sov gott!

Anonym sa...

Hej Ola

Jag är också stolt över vårt kungahus. De gör ett bra PR- jobb för Sverige, och du är en värdig GI kung.

Anonym sa...

Underbart att fler 'kändisar' kliver fram i den här frågan - som har betydelse inte bara gällande det statsskick vi det svenska folket demokratiskt har valt, utan också om vi ska tillåta att journalister ska få diktera villkoren i vårt land, i det här fallet också i liason med den kriminella världen.

Jag har också sett kommentarer som tar detta ett steg längre; att vissa politikers och även majoriteten journalisters syfte, är att bryta upp nationalstaten alltmer, och att misskreditera monarkin och hela kungafamiljen är ett led i detta arbete. Det handlar alltså inte 'bara' om journalister, annan media och republikanska föreningen, som odemokratiskt och på vilket osmakligt och i princip kriminellt sätt som helst, vill driva fram republik/president. Det handlar om något ännu större. Jag tror det ligger mycket i det. Monarken i Sverige har ingen formell makt, men han/hon har en sammanhållande funktion av landet, då monarkin kan nå över olika 'gränser', som människors politiska hemvist, deras bakgrund osv. Och hela detta drev mot monarkin/kungafamiljen, som snart i sin värsta form har pågått 1 år, det sker samtidigt som det exv. diskuteras om en EU-president och samtidigt som det planeras för de kommande storregionerna i Sverige, där vissa regioner/län idag kommer att förlora sitt organ mot nationalstaten - landshövdingen. Och detta är bara några exempel.

Att journalister har fått en sådan enorm makt är mycket skrämmande och farligt. Vem granskar journalisterna och ägarna (bara 2 stora ägare i Sverige - ett mycket stort problem med bristande demokrati som följd)? Detta uttrycks mycket väl av tidningen Barometerns politiska skribent, Alice Teodorescu, som skriver i sin superba ledare "Drevet mot Kungen en pressetisk kollaps"; "I går drabbas kungen, vem står näst på tur?"

http://www.barometern.se/ledare/drevet-mot-kungen-en-pressetisk-kollaps(2803685).gm