tisdag 30 augusti 2011

LCHF-diet sponsrad av köttindustrin?

Från Ekots sändning tidigare idag:

"Så kallade lågkolhydrat-dieter som bygger på stor andel kött och fett i kosten blir alltmer populära. Men dieterna är en miljömässig katastrof och bygger på forskning som finansierats av den amerikanska köttindustrin. Det visar Ekots granskning."

Läs mer...

Har du någon åsikt, positiva eller negativa erfarenheter från LCHF?

15 kommentarer:

Mie sa...

Nu vet jag en Ola som kommer att hamna i hetluften... Antar att du står pall.
Som maken skrev... behöver du eldunderstöd så finns det! :)

Linda sa...

Jag har testat LCHF i ett par omgångar, men klarar det helt enkelt inte. Har som längst klarat sex veckor. Tappar helt kraft och ork. Får även stor humörpåverkan, känner mig nedstämd, grinig och likgiltig. Jag har aldrig lidit av sockersug, så det är inte sockerabstinens. Träna har inte varit att tänka på, jag har varit glad om jag ens klarat att ta mig uppför trappan hemma. Har dessutom fått en vidrig smak i munnen och kan ju bara tänka mig hur fräsh andedräkten varit... Är man inte extremt överviktig så finns det ingen anledning att hålla en så strikt LCHF-diet som vissa förespråkar. LCHF funkar nog för en del, men jag behöver mina långsamma, nyttiga kolhydrater. Jag mår som en prinsessa med GI!

Åse sa...

Jag äter LCHF sedan 2½ år och jag tycker inte att jag äter mer kött än förut. Journalisterna visar att nötkött just är "värst", men jag äter mer fläsk o fågel än nöt. Dessutom äter jag mer grönsaker än förut o mer varierade. Inte bara "standardsalladen":sallad, tomat o gurka. LCHF står inte för mer protein utan en högre fettandel i kosten.
Och beträffande miljön så sas det på nyheterna häromdagen att jordbruket är värsta miljöboven då man odlar med mycket besprutning som går ut i vårat grundvatten.
Men det är kul med diskussionen att LCHF (och Gi) blir mer och mer känt. Som Mahtama Gandhi sa: "Först ignorerar dom dig, sedan gör dom narr av dig, sedan bekämpar dom dig, sedan vinner du."

Anonym sa...

Ja den erfarenheten jag har är från andra och de har en tendens att bli väldigt deffensiva och agressiva.. ;) GI människor brukar däremot vara positiva och öppna för att diskutera sin kost. Subjektiv erfarenhet, absolut, men helt klart den jag har fått i alla fall.

Åse sa...

Tråkigt att du "Anonym" har fått den erfarenheten. Men själv upplever jag mig som väldigt glad och trevlig ;D

Däremot så har jag blivit väldigt illa bemött av en av mig närstående person (som äter sk vanlig kost)då mat i sig, (liksom barn- och hunduppfostran) kan vara väldigt känsligt och för en del provocerande.

Anonym sa...

Ja det gäller ju att respektera varandras kostval oavsett åsikt. Vissa mår toppen av en kost medan en annan mår bättre av någon annan variant... :)

Åse sa...

Håller med dig, "Anonym"!

Linnéa sa...

Jag körde på LCHF i en månad och kände mig lite smått äcklad av hur mycket fett man skulle trycka i sig.. Dessutom blev jag väldigt trött och kände mig ofta okoncentrerad. GI funkar jättebra för mig! :)

En fråga bara: hur är det med Edamamebönor i GI-kosten? Har hört att dom är väldigt proteinrika och det är väl bara bra?

Anonym sa...

Jag har inte provat den för jag gillar inte grädde, fet mjölk och liknande. Är för mäktigt för mig. Dessutom vet jag och har provat att jag har lättast att minska i vikt och är piggare när jag äter långsamma kolhydrater, frukt, grönt, fågel, fisk, lagom med omättade fetter.Jag blir mättare om jag får i mig lagom med kolhydrater. Däremot är det inte bra för mig att äta sötsaker, blir antingen jättepigg eller seg,lite orolig, okoncentrerad och träningen blir inte lika bra. När jag äter för lite kolhydrater eller fel sort blir jag mer hungrig och sugen på onyttigt än om jag äter lagom av t.ex. surdegsbröd, frukt, annat fullkorn.

Ola Lauritzson sa...

Hej Linnéa - ja, edamamebönor är bra! :)

Charlie sa...

Fast om man läser ordentligt så är det väl inte sponsrat egentligen, utan snarare att man fått pengar för att genomföra forskning - vilket ju är samma sak som t.ex. med forskning när det gäller fettsnåla produkter, margarin osv.

Själv tycker jag GI och LCHF kan vara samma sak, beroende på hur man själv äter. Det verkar som att folk tror att man bara äter fett och grädde på LCHF, men jag tycker att i grunden är det samma sak.
Man kan ju till och med äta köttfria måltider och det är fortfarande lågkolhydratkost, eftersom man har tagit bort de snabba kolhydraterna. :)

Anonym sa...

Det är en sak jag aldrig kommer att förstå med LCHF: dess anhängare hävdar att vi ska äta naturlig mat, dvs den mat vi åt i evolutionens början och som vi är skapta för. Men så säger de i nästa andetag att vi ska undvika frukt (och även bär om vi är mkt sockerkänsliga) men att smör, grädde och fet ost är bra för oss. Men vad är det som är naturligt med mejeriprodukter (som inte fanns på stenåldern) jämfört med bär och frukt (som fanns, om än i mer begränsad omfattning än idag när vi flyger in exotiska bär och frukter från andra sidan jordklotet)? Jag har aldrig sett ett vettigt svar på den frågan från någon LCHF:are.

Sanna

Anonym sa...

Kommer på SVT på måndag 15/9:

http://svt.se/2.108068/1.2528028/kostrad_kan_gora_svenskarna_feta


Mycket intressant, inte minst med tanke på att Viktväktarna i veckan presenterade en studie som ger vid handen att VV:s metod är överlägsen andra för viktminskning. Men VV är fortfarande fettskrämd och ger "straffpoäng" på fettrik mat jmf med pasta, ris och potatis.


Sanna

Anonym sa...

Hej Ola!

Jag undrar vad du som expert anser om följande:

Jag har precis läst om en fransk viktminskningsmetod som kallas chrononutrition. I korthet går den ut på att man kan äta i stort sett allt, men inte alltid utan bara vissa tider på dygnet.

Frukosten ska bestå av bröd (ca 70 g), ost, smör, ett ägg och valfri varm eller kall dryck utan socker eller mjölk. Lunchen ska bestå av 250 g kött eller fisk, en skål stärkelserik mat och grönsaker. Mellanmål på eftermiddagen ska bestå av 30 g mörk choklad eller nötter samt färsk eller torkad frukt (alt 2 glas fruktjuice). Middagen ska vara tämligen lätt och bestå av 250 g fisk eller skaldjur eller 120 g fågel (en filé) samt grönsaker med dressing om man vill.

Tanken på metoden bygger på teorin att kroppen behöver mest kolhydrater på morgonen när insulinförråden är tömda, det kraftigaste målet mitt på dagen när man ska äta både protein, fett och kolhydrater, samt mindre energi senare på dagen och särskilt mindre kh på kvällen (därav den lättare middagen med grönsaker som enda kh-källa). Det söta mellanmålet syftar till att ge mättnad och förhindra blodsockerfall och sötsug mellan lunch och middag.

Jag tycker att idén låter rätt vettig, särskilt eftersom den inte utesluter några livsmedel förutom mejeriprodukter (enda undantaget är ost), godis och bakverk. Enligt denna teori blir vi tjockare av en tallrik pasta som äts på kvällen jmf med om vi äter den mitt på dagen (samma sak gäller f ö alla kh-rika livsmedel).

Vad tror du - ligger det något i detta? Jag har läst många recensioner på nätet som lovordar metoden som eg inte är en diet utan en livsstil, precis som GI. Det handlar m a o om NÄR man äter, till skillnad från att bara titta på VAD man äter.

Amanda

Anonym sa...

Hej Ola!

Jag vet inte riktigt var detta inlägg platsar, men chansar på här och hoppas på svar:-)

Jag köpte nyligen ett proteinpulver med jordgubbssmak från Holistics. Enl innehållsförteckningen innehåller det inga sötningsmedel, och det känns faktiskt...hu, vad surt det är:-( så idag tillsatte jag faktiskt ca en tsk agavesirap, och vilken skillnad det blev:-)

Min fråga är nu: är agavesirap OK ur GI-synpunkt? Jag brukar konsekvent undvika alla söta smaker då jag har ett starkt sockersug, men det här funkade bra. Inget sockersug, inga blodsockerdippar, bara god smak:-)

Mia