söndag 12 februari 2012

Vill du ha min senaste bok, Påläggsboken?


Så, nu ska den vara ute - min senaste bok (eller kanske mer av ett häfte på 32 sidor). Hur som helst, vill du ha boken så får du den utan kostnad om du samtidigt köper ett paket Leksands knäckebröd i din butik (ska gälla alla större livsmedelsbutiker). Du kan också gå in på Leksands hemsida och beställa den mot portoavgift på 25 kr.

I boken hittar du 16 roliga och lite annorlunda recept på nyttiga knäckemackor som t ex Knäcke-pizza. Det som är så intressant är att fullkornsråg har så många positiva hälsoeffekter, inte minst att insulinpoduktionen hålls i schack. Forskarna kallar det för rågeffekten och slutsatserna är verkligen intressanta.  Mycket forskning pågår, bl a på Uppsala Universitet.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom du satt på motsåndarsidan i LCHF-debatten, innebär det att du nu för tiden - som din kollega alltid gjort - förespråkar light-produkter? Och i sånt fall varför har du ändrat dig? Vad är det du tycker är bra med produkter där det naturliga fettet har tagits bort och ersatts med tillsatser, inte sällan olika konstgjorda sockerprodukter?

Anonym sa...

...antar att anonym ovanför här suguit åt sig av påhoppet på Ola som Cathrine Schuck gör på Kostdoktorns blogg där hon anklagar honom för "lilla kappvändaren utan auktoritet som inte skriver sina egna böcker utan låter Ulrika Davidsson göra detta). Blir så b
förbaskat trött på det ständiga drev som många LCHF'are bedriver, VIDRIGT! Ständiga oförskämdheter, påhopp och rena förtal på oliktänkare. I detta fall en författarkollega dessutom. De skjuter sig själva i foten med sina otrevligheter.
Du gjorde bra ifrån dig Ola, du är stabil i dina kostråd och det är vi många som är dig evigt tacksamma för. Du är lugn och stabil, visar att man kan hålla hyfs och stil även under debatter. Sedan att du då blir ett uppenbart hot för oliktänkare är ju en helt annan femma ;)

//Kattis

Anonym sa...

Tyckte dina argument i gårdagkvällens Kvällsöppet var välformulerade och förnuftiga!

Men nu till din senaste bok/ häfte: Fick med den när jag köpte knäckebröd(min stora "last" och matpassion. Otroligt roliga recept, har verkligen fått inspiration när det kommer till pålägg! Kommer testa Knäckepizzan imorgon!

Lycka till!

Ola Lauritzson sa...

@anonym: jag har varken "bytt sida" eller börjat rekommendera lightprodukter. Så du kan vara lugn. Däremot så rekommenderar, enligt GI-metoden, att vi också äter en något större mängd kolhydrater än vad som rekommenderas i LCHF-kosten. Ett bra exempel är just knäckebröd, bakat på fullkornsråg.

Ola Lauritzson sa...

@Kattis: Visste inte att Cathrine skrivit så om mig. Men om det stämmer så tänker jag inte ens nedlåta mig att svara på något så dumt. Däremot blir jag oerhört besviken på henne.

Anonym sa...

Ja det blev jag också, frågade Andreas E i bloggen om han tyckte samma sak (hade jag varit honom så skulle kommentaren raderats direkt) men han svarade att han tycker att du verkar trevlig och har gjort en hel del bra saker. Ja jag blev riktigt besviken när jag såg hennes kommentar. (Igår på Andreas sida under: Kvällsöppet och 32000 besökare, kommentar #25 kl 7.58)
Tydligen finns det skitsnack där man minst förväntar sig. Tyckte att det hon skrev var så pass stort påhopp att jag vill upplysa dig om det.
Tänk att ett ämne som kosten kan plocka fram så låga sidor hos människor.
Vi är som sagt många som är evigt tacksamma för dina stabila kostråd och ovilja att bråka i debatter och bloggar, sådant vinner verkligen i längden. :)

Hälsn: Kattis

Anonym sa...

Hej Ola!

Ville också säga att jag blev imponerad över din insats i programmet, men besviken över att du inte fick mer utrymme! Personer som du, med vettiga åsikter, behövs i debatten som annars lätt får slagsida!

Överlag tycker jag nog att LCHF-sidan vann (om man nu kan prata i termer av vinna och förlora). Jag äter själv enligt GI sedan flera år och tycker att LCHF-teorierna är bristfälliga på många sätt, särskilt den inriktning som förespråkar i stort sett noll kolhydrater, men motståndarsidan hade skickat ett sällsynt taffligt lag. Charlotte A-E:s kommentar om att barn som äter mycket protein ofta blir överviktiga fick mig att skratta högt. Jag har aldrig hört att protein gör någon tjock. Annars sägs det alltid att protein ökar mättnadskänslan och ökar förbränningen, något jag själv upptäckte när jag började med GI (åt tidigare enligt VV och då var det fettsnålt och kolhydratrikt som gällde - passade mig inte alls och jag gick alltid upp i vikt igen).

Claude Marcus visade prov på ett förakt för andras åsikter och teorier som inte bådar gott för hans patienter.

Dietisten Irene Mattissons teorier om att barn behöver äta bröd fick mig att undra hur barn kunde växa upp och hålla sig friska innan vi hade lärt oss framställa spannmål?

Nej, överlag hade motståndarsidan inga övertygande argument att komma med, och det gjorde att LCHF-gänget lätt kunde kamma hem poäng. Både Andreas E och Anna H var jättebra, lät sig inte provoceras och kunde backa upp sina argument.

Det som var synd var att GI-metoden inte fick mer plats i debatten (ingen alls faktiskt), men nu skulle ju programmet handla om LCHF...

Du gör rätt i att inte bemöta Cathrine Schücks kommentar. Jag är besviken på henne, jag har alltid uppfattat henne som en av de vettigaste förespråkarna för LCHF.

Anna

Bjorn sa...

Det tråkiga är ju att all denna dogmatism och revirstrider mellan olika metoder och modeller gör att de som är allra mest överviktiga inte gör något alls.

Kan som en som själv vägt 60-70kg för mycket säga att det absolut viktigaste för mig var att faktiskt BÖRJA och ta bort de vanor som var riktigt urdåliga snarare än att börja äta exakt enligt metod X, Y eller Z.

Går jag tillbaks till den kostregistrering jag gjorde innan jag började gå ner säga att jämför man med den dieten är skillnaden mellan vad som rekomenderas av GI och LCHF typ att betrakta som ett avrundningsfel.

Anonym sa...

Hej Ola!

Toppen att knäckebröd numera är OK med GI-metoden, jag älskar knäckebröd och det är det jag har haft svårast att avstå från...

Jag bor i Tyskland och här är Wasas sortiment jättestort. Det är svårt att välja bland alla alternativ. Men det finns ett knäckebröd med råg- och dinkelfullkornsvetemjöl. Är det OK?

Monica

Anonym sa...

Hej Ola! Jag tycker nog ändå att du satt på fel sida. Är det inte så att GI och LCHF kämpar åt samma håll i kostdebatten? Dvs mot Livsmedelsverkets kolhydratsrika och fettsnåla kostråd.

Ola Lauritzson sa...

@Anonym: det var inte så att jag valde var jag skulle sitta dessvärre. Som alla som följt mig genom åren vet så är inte jag och Claude Marcus eller Livsmedelsverket alls eniga om många saker. Vet inte om det syntes i TV men jag lämnade också min plats efter reklampausen, dels som en markering att jag inte kände mig hemma där (dels för att jag ville rusa hem till min hund som var ensam hemma).

Molly sa...

Jag gillar dig och dina och Ulrikas böcke. Jag har mått mycket bra av att äta kolhydratlåg GIkost, då jag är glutenintolerant och har en känslig mage. Testar nu viktnedgång med LCHF men kommer så snart min testperiod är över gå tillbaka till att äta lite mer nyttiga kolhydrater. Önskar dock att det fanns fler glutenfria knäckealternativ med bra GI. Något du kan ta upp med leksand?

Anonym sa...

Lite synd bara att det ska bli så hårda reaktioner beroende på vilken sida du satt på. Det är ju trots allt innebörden av det du sa som är viktigast och det du sa var mycket bra och tydligt. Trist med denna "vänner eller fiender" mentalitet som LCHF'are dragit igång, de enda som blir drabbade är de stackare som är i behov av att äta bra mat men skräms bort av dessa inproduktiva debatter fyllda med påhopp och hårda ord.

Anonym sa...

Oh, ska genast se till att skaffa boken :)

Anonym sa...

Jag är den första "anonym".

Jag vill börja med att säga att jag följer Kostdoktorn, men jag hade missat Schucks kommentar. Jag har nu läst den och anser den lika otrevlig, fel och osann som alla andra här.

Hos Kostdoktorn före programmet stod samtliga gäster presenterade, men en gäst var vid det tillfället inte helt klart med. Min reaktion när jag slog på TV:n och såg att det var du - Ola Lauritzson - var "visst är det?, men nej det kan det inte vara? men det är det, men hur och varför?". Besvikelse, är väl ordet som bäst beskriver min reaktion. Hade det varit Paulun som gått från GI till Iso till att nyttja LCHF-begreppet men ändra en bokstav och insinuera att LCHF inte står för kvalitet och fortfarande likt myndigheterna vara fettskrämd - ja, då hade jag inte varit förvånad!

Älskar nämligen din bok "Gå ner i vikt Mina samlade erfarenheter från GI-metoden" (har också "Gå ner i vikt med GI-metoden" och några av dina bra kokböcker). Boken är ypperligt välskriven. Fullspäckad med fakta, men ändå lättbegriplig, överskådlig och med härliga bilder! Precis som Anna Hallén har jag däremot hållit mig till den första delen ("LCHF-delen"), men kanske känt att det är något lite fett för att hålla mig mätt, om man inte äter spannmål, som jag inte gör då det påverkar mina leder så illa, och jag har därför även influerats av bl.a. Annika Dahlqvist och hennes kostprogram som initialt kom redan 2005. Oavsett, så förtar inte detta att du var den som introducerade mig till att inte vara fettskrämd (något som din kollega inom GI Paulun fortfarande är, trots sitt "lån" av bokstäver från LCHF!), och jag låter mig fortfarande inspireras av dina böcker och din julmats-GI! Detta är en liten förklaring till att jag därför reagerade med oförståelse och besvikelse att se dig på "motståndarsidan" (jag skulle haft citattecken även vid min första kommentar).

Jag tycker däremot du gjorde en mycket bra insats i programmet, inte minst då du påpekade hur ni pionjärer inom GI fick kämpa i början, till att nu istället ses som "rumsrena" hos myndigheter m.fl. Däremot håller jag inte med om att vi behöver spannmål, eller bulgur och quinoa som inte funnits länge i Sverige. Men jag anser att både rotfrukter och potatis - beroende på hur känslig man är för kolhydrater och sockersug - är bra mat. Annika Dahlqvist m.fl. inom LCHF har hela tiden varit positiv till grönsaker (inom vilka rotfrukter ingår), men däremot inte till potatis. Men även inom GI:s första tid bannades potatisen, för att sen, som jag förstått det, få sitt dåligt rykte åtminstone delvis bortputsat!

Skillnaden mellan GI och LCHF är och behöver inte vara så stor, och LCHF har väl ofta gått "vägen över" GI till att även utesluta exv. spannmål. Jag tror att vi alla kämpar för samma eller liknande saker, nämligen att få bort tillsatser, få bort den mat som gör oss sjuka, och att myndigheter ska ta till sig detta. Sen finns det vissa saker som också skiljer, som spannmål, och ibland - glädjande inte med din GI fick jag nu också bekräftat(!) - även när det gäller synen på fullfeta produkter utan tillsatser.

Ledsen att det blev långt - men kände att jag ville förklara mitt första inlägg, som kanske inte var tillräckligt tydligt och lätt kunde misstolkas!

PS. Länk till Annika Dahlqvists första kostprogram från november 2005. Skillnaden är nog allt bra mycket mindre än vad flera kanske tror/säger! Och någon ”ändring” av LCHF som ”motståndarsidan” framhöll – det stämmer absolut inte! Tror de försöker hitta en väg ut, nu när fler och fler går ifrån de fettskrämda råden och fler personers positiva erfarenheter av LCHF kommer fram.
http://annikadahlqvist.com/2012/02/14/mitt-kostprogram-2005/#comments

Vänliga hälsningar

Ola Lauritzson sa...

Tack "första anonym" för ditt långa inlägg. Jag håller helt med dig i att allas målsättning som arbetar med kostråd är att göra precis det du skriver, dvs bli av med tillsatser och mat som gör oss sjuka. Min känsla är att det ofta är mer semantik än något annat när vi talar om "motsättningar", åtminstone när det gäller skillnaden GI och LCHF.

För att upprepa vad jag skrev i tidigare inlägg, så kändes det mycket märkligt att sitta där jag satt under programmet.... Nä, nu vänder vi blad och går vidare (som någon klok man sade i höstas...)