tisdag 19 juni 2012

Hur var det med GI-värdet på färskpotatis nu igen?

Midsommar och färskpotatis är något alldeles speciellt, men hur är det då med GI värdet på denna knöl? Färskpotatis har lägre GI-värde än den klassiska höstpotatisen eftersom den innehåller mer vatten och färre kolhydrater. Detta gör att färskpotatisen också innehåller färre kalorier. Den är fortfarande rik på fibrer, folat, kalium och vitamin C samt B6.


Så, några nypotatisar, matjesill, gräddfil., toppat med en hög solmogna jordgubbar blir en perfekt GI-lunch på fredag! 


PS. I Skåne brukar jag alltid säga "nypotatis", men har förstått att det är dialektalt? 
PPS. "Lånade" bilden från denna trevliga blogg (ber om ursäkt för "stölden")

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att du precis skrev om potatis till midsommar. Jag har inte ätit potatis på 3 veckor nu och tappat 7 kg. Intressant att nypotatisen är lägre gi än höstpotatis. Man kan ju ta 2 potatisar till midsommar och inte 5 som man gjort tidigare haha. När jag har tappat 30 kg o ska börja äta potatis igen så kommer jag alltid att köra igång ett stor kok på typ söndag, för det är väl så att potatisen är mycket nyttigare när man värmer den nästa dag? Hälsn. Mats i Kristinehamn.

Anonym sa...

Hur är det egentligen med margariner, finns det något som är bättre än de andra eller är de alla samma skit (som man ofta påtalar inom LCHF) och man bör hålla sig till smör trots allt?. Man blir villrådig med alla råd och skrämselpropaganda som ges från alla håll och kanter nuförtiden.

Ann sa...

Hej Ola!
Jag tittade på debatten igår om LCHF på tv. Du var ju väldigt tydlig med skillnaden mellan GI och LCHF. Känns som att det är helt rätt med gi eftersom man ändå får i sig kolhydrater. GI är en hållbar livsstil, och det gjorde du klart igår. Bra Ola!!

Ola Lauritzson sa...

Hej Mats, fantastiskt kul att höra att det går så bra för dig!!!

Potatis som kyls (efter att ha kokats) får lägre GI eftersom stärkelsen "hakar fast". Så ex en fransk potatissallad med vinäger, kapris, olivolja och rödlök kan vara helt GI-rätt faktiskt (i rimliga mängder förstås).

Fortsatt lycka till!!

Ola Lauritzson sa...

Hej Anonym, jag är inte så förtjust i margarin eftersom man förädlat fettet och att de oftast är gjorda på mindre nyttiga oljor. Så mitt tips är att hellre använda smör el Bregott men i mindre mängd. På bröd (i den mån du äter det) så behöver man ju inget matfett alls egentligen. Ta istället en extra ostskiva eller tomatskiva. :)

Ola Lauritzson sa...

Hej Ann, visste inte att det var någon debatt igår...var det månne en repris på ett gammalt Debatt-program på TV4?