måndag 9 november 2009

Vad är konst?


Igår var jag på Moderna museet och började fundera på min intellektuella kapacitet. Kikade på Dalí-utställningen som förvisso var trevlig men snabbt överstökad och gick sen till den ordinarie utställningen. Och frågan jag ställer mig är: vad är konst?

Är en upphängd skyffel det? Eller ett cykelhjul ställd på en piedestal? Eller varför inte en röd metallram liggande på golvet?

Mitt problem är att dessa ”konstverk” inte talar till mig. Jag blir varken engagerad, intresserad, berörd eller hänförd.

Tvärtom blir jag provocerad. Men inte på något positivt sätt. Mycket modern konst känns om överintellektualiserat trams. Jag begriper det helt enkelt inte. Det är inte ens snyggt, verkligen inget jag skulle vilja smycka mitt hem med.

Jag lämnar museet och undrar om jag en intellektuell analfabet, eller om jag blivit ”intrycksblasé” i största allmänhet. Kan det vara så att konstnärerna skrattar i smyg när kultureliten klär deras verk i vackra ord och vi går runt och försöker se så där kulturellt intelligenta ut? Jag vet inte. Och det irriterar mig.

5 kommentarer:

Babsan sa...

Hej Ola!
Du undrar vad konst är! Det tror jag är mycket individuellt beroende (även här som i vilket annat ämne som helst) på vilka erfarenheter man har. Jag tycker bla att det är en konst att laga, duka och ställa fram mat. Kombinationen med färger i maten är skapande i sig. Jag skapar inte varje dag, men några ggr i veckan.
Det du beskriver kan jag tycka si o så med, men en konstnär blir ju först en konstnär när etablissemanget sätter sin stämpel på det han/hon har skapat.
Kram från
Babsan

Marcus sa...

Jag tror att många verk som klassas som "modern konst" skapades under en tid då konstbegreppet inte var intressant. Dessa konstnärer skapade för att utmana den tidens konventioner, och inte nödvändigtvis för skönhetens skull. Även om vissa verk förefaller icke-tilltalande är det viktigaste ändock att alla verk är skapade med ett syfte. Och om syftet är att inte ha ett syfte så är det också ett syfte. Allt för att utmana rådande värderingar. Eller vad tror du? Kramar från Marcus.

Ola Lauritzson sa...

Det är väl där någonstans när "syftet är att inte ha ett syfte" som jag blir förvirrad... Tycker det är en märklig definition av konst... X

Anonym sa...

"Det finns bara en skillnad på dig och konstnären, skillnaden är att konstnären gör det" (detet som i konstverket) något jag lärde mig i skolan och jag tycker att det är så sant som det är sagt. Det var någon som sa att "den där blå pluppen på pappret skulle jag också ha kunna gjort och då svarade min lärare med detta eminenta svar :)

Anders Törnkvist sa...

"Vad som är konst och vad som inte är det varierar från person till person. En del människor tycker att det är konst när en kvinnlig konststudent spelar psykiskt sjuk och under skådespelet lurar förbipasserande att tro att hon är på väg att ta sitt liv. Att slåss med de tillkallade poliserna och spotta på och försöka bita vårdpersonalen på psykakuten kallas också konst. Att hon blev lagd i bälte och tvångsmedicinerades under detta beteende anser jag inte alls vara konstigt utifrån vad nyheterna berättat om hennes uppträdande. Jag talar om Anna Odells konstinstallation. Jag kan förstå att det kan betraktas som konst, men ska vi acceptera allt beteende bara för att det är konst?

En annan konststudent på Konstfack i Stockholm går under beteckningen NUG. Graffitikonstnären spelade in en film där han målar graffiti i en tunnelbanevagn och krossar ett fönster. Jag vill inte ifrågasätta vad som är konst, det är inte däri problemet med de uppmärksammade konstinstallationerna ligger, utan det att vi ska acceptera beteende bara för att det är konst. Naturligtvis ska konststudenten ersätta den uppkomna skadan. Allt annat vore orealistiskt.

Allt skapande av konst måste ske inom lagens gränser. Vill man förstöra sin egen tunnelbanevagn är det helt okej. Med sin egen egendom kan man i princip göra vad som helst, låt vara att man ibland kanske kan bli betraktad som galen. Att konstnärer i konstens namn tillåts bryta mot lagen kan vi inte acceptera. Föreställ er ett samhälle där filmer på rån och till och med våldtäkter hyllas – givetvis då som konstinstallationer. Naturligtvis måste konstnärerna följa samma lagar som oss andra."

Vad är konst? Tankar om Anna Odells konst